De Laak, Aarschot

geplaatst in: Stadiums, Vlaams-Brabant | 0

De terreinen van De Laak worden tegenwoordig bespeeld door de gloednieuwe club SC Aarschot maar bij de meeste voetbalsupporters zullen de namen KVO Aarschot of zelfs Aarschot Sport voor de echt bejaarden onder ons, bekender klinken.

Aarschot Sport werd in 1924 opgericht en bereikte vlak na de tweede wereldoorlog de nationale reeksen in wat toen de derde klasse was. Na de competitiehervorming van 1952 zakte de club naar de nieuwe bevorderingsklasse waar ze verbleven tot ze in 1957 de titel pakten en naar de derde klasse promoveerden. Eenvoudig was het daar niet voor de Brabantse ploeg en na enkele seizoenen ternauwernood de degradatie te vermijden was het in 1962 toch prijs. Aarschot Sport eindige laatste en zakte opnieuw naar de bevorderingsklasse. Het jaar erna zakten ze zelfs weg naar de provinciale reeksen en Aarschot Sport zou nooit meer de nationale reeksen bereiken.

In 1983 fusioneerde Aarschot met de buren van Ourodenberg Sport die na een verblijf van enkele seizoenen in vierde klasse terug naar de provinciale reeksen waren verwezen. De fusieclub werd de Koninklijke Verbroedering Ourodenberg-Aarschot en speelde verder in eerste provinciale. Succes werd nu wel bereikt: in 1987 bereikte KVO weer de vierde klasse en in 1989 volgde de promotie naar de derde klasse. Wederom werd de derde klasse echter niet het beloofde land voor de kasseistampers en in 1995 zakte de ploeg opnieuw. De volgende seizoenen bleef KVO schipperen tussen promotie en degradatie: in 1997 vierde de club opnieuw de promotie om in 1999 met één schamele overwinning terug te degraderen. De volgende seizoenen bleef de club wel meedraaien maar de financiele strop rond hun nek werd alsmaar steviger aangetrokken en in 2007 werd de stoel onder de spartelende club weggeschopt. De club kon de spelers niet meer betalen en ging in vereffening.

Het voetbalstadion “De Laak” is volgens het welbekende lego-concept neergepoot: stukken werden bijgebouwd en opgericht aan de hand van de beschikbare materialen en niet zozeer vanuit esthetisch oogpunt. Zeggen dat het een mooi stadion is zou dus niet bepaald stroken met de waarheid

Interessant is het wel: de twee ronde torentjes aan de ingang vallen onmiddellijk op en op het terrein zelf is de vreemde overdekte staantribune in de hoek ook iets wat je niet overal tegenkomt. Daarnaast straalt het stadionnetje vooral verval uit: roestige palen, daken van golfplaten. De onopmerkelijke zittribune doet daar weinig aan af. Terwijl ik terug richting auto wandel zie ik dat ze tenminste hun supporters wel verwennen: onder de aanduiding voor de VIP-bar staat de massagetafel al klaar.