De Schalk, Willebroek

geplaatst in: Antwerpen, Stadiums | 0

Stadion De Schalk in Willebroek is ongetwijfeld één van de grootste en mooiste accommodaties in de lagere reeksen van het vaderlandse voetbal. Toen het stadion op 16 juni 1984 de poorten opende, bood het plaats aan 10.000 toeschouwers. Met 1.114 zitplaatsen, 1.500 overdekte en 7.357 onoverdekte staanplaatsen leek De Schalk bij de inhuldiging veel te ruim bemeten voor een club uit bevordering. Ondanks dat het stadion van vrij recente datum is, onderging de hoofdtribune begin deze eeuw de nodige aanpassingen om te voldoen aan de commerciële eisen van het moderne voetbal. Door de uitbouw van een achter glasgedeelte slonk de capaciteit aan zitjes maar stegen ongetwijfeld de inkomsten. Het enige wat ontbreekt aan het stadion is een lichtinstallatie want vergis u niet, de lichtmasten die zichtbaar zijn van op de A12 behoren niet tot het voetbalstadion maar tot het naastgelegen atletiekstadion.

Vaste bespeler van het stadion is bevorderingsclub (seizoen 2010-2011) KVC Willebroek-Meerhof. De vereniging met stamnummer 85 ontstond in het jaar 2000 door de samensmelting van FC Meerhof en de K Willebroekse SV. Laatstgenoemde club zag het levenslicht in 1919 en speelde in oranje-zwarte uitrusting. Na in 1931 intrek te hebben genomen in het Pickerystadion in de Appeldonkstraat werd de club enkele jaren later een vaste waarde in de nationale voetbalreeksen. Medio jaren ’60 speelde Willebroekse zelfs twee seizoenen in de tweede klasse maar het absolute hoogtepunt in de clubgeschiedenis beleefden de oranjehemden wellicht op 29 januari 1964 toen ze in de Beker van België het grote Standard de Liège uitschakelden na het nemen van strafschoppen. De volgende decennia was de ploeg niet weg te branden uit derde en vierde afdeling. Toen de club in 1984 het oude Henry Pickery-Stadion verruilde voor het moderne Stadion De Schalk bevond ze zich echter in een neerwaartse spiraal. In 1990 degradeerde Willebroekse SV naar de provinciale reeksen waarin het met een tussenpose van enkele seizoenen tot 1998 actief zou blijven.

In het jaar 2000 volgde een fusie met plaatselijke dorpsclub FC Meerhof. Stamnummer 85 zou voortaan gedragen worden door KVC Willebroek-Meerhof. De karakteristieke oranje-zwarte uitrusting werd vervangen door de combinatie rood-wit-zwart. De fusieclub ging van start in bevordering maar promoveerde in 2004 naar derde klasse waarin ze enkele succesvolle jaren beleefde. Met onder anderen Dirk Van Oekelen (ex-STVV, ex-RWDM) en voormalig Gouden Schoen en Rode Duivel Gilles De Bilde had Willebroek-Meerhof enkele grote namen op de loonlijst staan. De club was ambitieus maar de matige publieke belangstelling en de geringe interesse van het gemeentebestuur deed mogelijke investeerders voor een avontuur in tweede klasse afhaken. Willebroek dat ondertussen opnieuw het oranje-zwart van weleer had geadopteerd degradeerde in mei 2010 naar bevordering. Enkele maanden later werd de vereffening van de club aangekondigd maar een paar weken vóór het begin van het seizoen 2010-2011 werden alsnog voldoende fondsen gevonden om aan het seizoen in Bevordering B te beginnen.

Bronnen:

www.kvcwillebroek-meerhof.be

nl.wikipedia.org