Fernand Schuerman Stadion, Temse

geplaatst in: Antwerpen, Stadiums | 0

Club: KSV Temse

Capaciteit: +/- 3.000

Tijdens ons bezoek in augustus 2010 was de nieuwe hoofdtribune van het Fernand Schuerman Stadion nog niet helemaal klaar. Het 700.000 euro kostende gebouw met gelagzaal en 440 zitjes vervangt de oude tribune die in oktober 2008 tegen de vlakte ging. Het nieuwe bouwwerk zorgt al een tijdje voor spanningen in de Wase Scheldegemeente. Voetbalclub KSV Temse en het plaatselijke gemeentebestuur raken het maar niet eens over de huurprijs die de derdeklasser (seizoen 2010/2011) moet betalen om het stadion te mogen bespelen. Bovendien, zo blijkt, bieden niet alle 440 zitjes op de nieuwe tribune een volledig zicht op het speelveld. Daarom worden er per wedstrijd slechts 400 zitjes aan het publiek aangeboden. De overige 40 werden louter om esthetische redenen geplaatst.

Na de afbraak van de oude tribune in 2008 werd aan de overzijde van het veld een onoverdekte noodtribune opgetrokken door sponsor Kontrimo. Deze constructie deed bij ons bezoek nog steeds dienst als ersatztribune.

Het Fernand Schuerman Stadion dat deel uitmaakt van een uitgebreid sportcomplex, werd enkel uitgebouwd langs de lange lengten van het speelveld. Aan de kant van de hoofdtribune zijn er overdekte staanplaatsen voorzien onder het oude kantinegebouw maar ook aan de overkant waar zich de kleedkamers bevinden, wordt de voetbalfan verwend met een kleine overdekte staantribune.

Vaste bespeler van het stadion is de club met stamnummer 4297, KSV Temse. De vereniging ontstond kort na Wereldoorlog II, op 22 juli 1945, uit een fusie tussen plaatselijke rivalen FC Temsica en Temsche SK. Koning voetbal deed echter al veel vroeger, en wel in 1908, zijn intrede in de Oost-Vlaamse gemeente op de linker Scheldeoever. Textielbaronnen Jozef en Henri Brys introduceerden toen het spelletje dat ze hadden opgepikt tijdens hun studie in Engeland. Nadat fusieclub SV Temse eind jaren ’40 van vorige eeuw even kort de neus aan het nationale voetbalvenster had gestoken, zou het meer dan een halve eeuw duren eer de blauwwitte ploeg opnieuw de provinciegrenzen mocht verlaten. Na een eerste promotie richting Bevordering in 2003 moest de club snel opnieuw een trapje lager spelen maar na opnieuw promotie in 2005 zou Temse z’n plaatsje in het nationale voetbal niet meer afstaan. Het seizoen 2008/2009 speelden de Scheldejongens zelfs kampioen in hun reeks waardoor ze voor het eerst in het bestaan van de club promoveerden naar het derde niveau van het Belgisch voetbal.

Bronnen:

Wikipedia.org

www.belstadions.net