Stadion Evžena Rošického, Praag, Tsjechië

geplaatst in: Buitenland, Stadiums | 0

Stadion Evžena Rošického, Praha 6 (Praag)

Clubs: SK Slavia Praha (2000-2008); SK Sparta Krč (2007-2008); Bohemians (Střižkov) Praha (2008 – 2010)

Capaciteit: 19.032

Vlak naast het immense Stadion Strahov ligt Stadion Evžena Rošického.

Het ongeveer 19.000 zitplaatsen tellende voetbal- en atletiekstadion werd genoemd naar Evžen Rošický, een atleet die als tegenstander van het naziregime in 1942 door de Duitse bezetter werd geëxecuteerd. De oorspronkelijke naam van het tussen 1931 en 1935 gebouwde stadion luidde “Stadion Masarykův”, naar de eerste president van Tsjechoslowakije. Later werd de naam gewijzigd in “Stadion Československé armády“ wat zoveel will zeggen als Stadion van het Tsjechoslowaakse Leger“. De oorspronkelijke capaciteit van ongeveer 50.000 plaatsen werd medio jaren ’90 van vorige eeuw gereduceerd tot 19.032 toen het stadion werd omgevormd tot “all seater“.

Het stadion haalde vooral in de periode 2000-2008 vaak de televisieschermen toen voetbalclub Slavia Praag er in afwachting van een eigen stadion z’n thuiswedstrijden speelde op zowel nationaal als internationaal niveau. Het laatste seizoen op Evžena Rošického deelde Slavia het stadion met tweedeklasser Sparta Krč. Na de verhuis van Slavia in 2008 maakte namaakclub Bohemians (Střižkov) Praha zijn intrede in het complex waar het slechts een handvol toeschouwers kan bekoren.

Het stadion doet vaak dienst als locatie voor de Tsjechische bekerfinale en was enige tijd de vaste thuishaven van de Tsjechoslowaakse en later de Tsjechsiche nationale voetbalploeg. Het was in dit stadion dat we Alex Czerniatynski op 2 september 1992 met de Rode Duivels een typische Czernia-goal zagen scoren en Paul Van Himst een atypisch dansje deed.

Bronnen:

wikipedia