Stadion Flórián Albert, Boedapest, Hongarije

geplaatst in: Afgebroken, Buitenland, Stadiums | 0

Stadion Flórián Albert, Budapest IX

Club: Ferencváros Torna Club Budapest
Capaciteit: 18.100 zitplaatsen
Opening: 19 mei 1974

Op 3 mei 1899 stichtte jeneverstoker dr. Ferenc Springer in het 9e district van Boedapest – omwille van de daar gevestigde Duitse burgerij ook wel eens “Franzendistrict” genoemd -, De Ferencváros Torna Club Budapest. Tot clubkleuren werden het groen en wit uit de Hongaarse vlag verheven. Het rood werd niet overgenomen uit de vlag. Rood was de kleur van de arbeiders en FTC was bovenal een burgerijclub. 5 Groene en 4 witte verticale banen in het wapenschild verwijzen naar het district waar de club tot op vandaag nog steeds haar thuiswedstrijden speelt.

Hoewel Ferencváros na degradatie in 2006 pas sinds de zomer van 2009 terug op het hoogste niveau speelt, is de club zonder twijfel de meest succesvolle voetbalvereniging in Hongarije. FTC werd 29x landskampioen en veroverde 22x de Hongaarse beker. Internationaal veroverde groenwit de Mitropa Cup in 1928 en 1937. In 1965 vierde de club met de Beker der Jaarbeurssteden haar grootste internationale succes. Tijdens het seizoen 1995-96 plaatste Ferencváros zich ten koste van RSC Anderlecht voor de Champions League poules.

Als club met “Duitse” roots en als aartsvijand van het joods-getinte MTK Budapest, verwerd de club tijdens de Tweede Wereldoorlog tot lievelingsclub van de Hongaarse nazi’s. Ook vandaag dweept een deel van de aanhang met het extreemrechtse gedachtegoed. De harde kern van FTC-fans is zowel binnen als buiten de eigen landsgrenzen berucht.

Op de huidige locatie, pal boven metrohalte Népliget, werd in 1910 gestart met de bouw van een voetbalstadion. “Stadion Ülloi ut”, genoemd naar de hoofdweg die langs de noordtribune loopt, werd op 12 februari 1911 voor ongeveer 20.000 toeschouwers feestelijk geopend. Aangewakkerd door de rivaliteit met MTK Budapest werd het stadion in de loop der jaren verschillende keren uitgebreid. De in 1924 door architect Aladár Mattyók ontworpen tribune mat 16 meter hoog en was maar liefst 134 meter lang.
Het stadion deed vanaf de jaren ’20 ook dienst als thuishaven voor de Hongaarse nationale ploeg maar de brand die de hoofdtribune in 1927 vernielde was het begin van een lange lijdensweg voor “Ülloi ut”. In 1935 moest de andere tribune er aan geloven toen een rukwind het dak wegblies. Tijdens de Tweede Wereldoorlog kreeg het stadion zijn deel van de oorlogsschade en het inzakken van een deel van de tribune tijdens een interland tegen Oostenrijk in 1947 leidde het begin van het einde in voor het stadion van de “Franzen”. Nadat in 1952 interlands taboe werden in het 9e district, werd het stadion 9 jaar later definitief gesloten.

De Ferencváros Torna Club zou 11 jaar in ballingschap moeten doorbrengen want na de sloop van het oude stadion verrees pas in 1972 een nieuw clubhuis. Het was toen nog 2 jaar wachten eer de door architecten József Schall en Miklós Kapsza ontworpen hoofdtribune klaar was en groenwit in 1974 eindelijk kon terugkeren naar de oude heimat. Het nieuwe stadion telde bij de opening 28.000 plaatsen.

Sinds 2007 heet het stadion officieel “Stadion Flórián Albert” naar de in 1941 geboren aanvaller die de geschiedenis inging als één van de meest elegante voetbalspelers die Europa ooit heeft gekend. Flórián Albert werd in 1967, 2 jaar nadat hij met zijn club de Beker der Jaarbeusteden had veroverd, uitgeroepen tot Europees Voetballer van het Jaar.

Een glimp opvangen van het stadion is helaas niet meer mogelijk. In 2013 werd het neergehaald om plaats te maken voor de gloednieuwe Groupama Arena.

 

Meer foto’s

Bronnen:

Europese Voetbalstadions. HEATLEY Michael, uitg. Atrium

Fussball Derbys: die 75 Fußball-verrücktesten Städte der Welt. GISLER Omar, uitg. Copress Sport

Sporting Spaces (in de reeks „ Our Budapest“). ZEIDLER Miklós, uitg. City Hall