Jef Mermansstadion, Merksem

geplaatst in: Antwerpen, Stadiums | 0

Het stadion van SC City Pirates Antwerpen draagt de naam van de grootste voetballer die ooit op dit stukje gras neerstreek.

Jef Mermans kwam op 35-jarige leeftijd en na 15 seizoenen en 249 doelpunten voor Anderlecht terug naar de stad waar het voor hem allemaal begon en speelde nog drie seizoenen bij de tweedeklasser die toen nog de naam Olse Merksem droeg.

Uit eerbetoon besloot de club het stadion naar de voormalige topschutter te noemen.

Olse Merksem verbleef tot 1976 in de tweede of derde klasse van het Belgische voetbal. In dat jaar scheurde Olse voetbal zich af van de club en gingen ze door als Merksem SC. Het zou de Antwerpenaren geen geluk brengen, in amper 5 seizoenen tijd zakten ze vanuit de tweede klasse terug naar de provinciale reeksen.

Een korte heropleving in 1982 bracht hen terug naar bevordering maar in 1986 zakte de club opnieuw naar provinciale waar ze tot 2012 verbleven. Dan wint SC Merksem de Antwerpse eindronde en promoveert zo naar de Vierde klasse. Om dit te vieren wordt opnieuw een naamsverandering doorgevoerd: de club zal voortaan door het leven gaan als Merksem-Antwerpen Noord SC. Amper twee jaar later wordt ook deze naam afgevoerd en wordt er een naam gekozen die meer trekkracht moet hebben bij de jeugd en aangeeft dat het een club is die over de hele stad actief is. De keuze valt op SC City Pirates Antwerpen.

Positief is dat het bestuur in Merksem nooit bij de pakken is blijven zitten, van vele clubs die ver terugvielen werd het stadion verwaarloosd en zie je slechts fragmenten van de glorietijd.

Hier niet: het Jef Mermansstadion kreeg al een opfrisbeurt en in 2010 komt er een gloednieuwe kunstgrasmat en worden er nieuwe kleedkamers geopend.

De Bombardier kan gerust zijn, zijn naam wordt in ere gehouden.