Stadion Hidegkuti Nándor, Boedapest, Hongarije

geplaatst in: Buitenland, Stadiums | 0

Stadion Hidegkuti Nándor, Budapest VIII

Club: MTK Hungária FC Budapest
Capaciteit: 12.700 (waarvan 5.700 zitplaatsen)
Opening: 31 maart 1912

Tramlijn 1 in de Hongaarse hoofdstad mag gerust de bijnaam “stadionlijn” krijgen. Wanneer je bij het stadion van Ferencváros de tram neemt richting nationaal stadion, passeer je na een paar kilometer 2 naast elkaar gelegen antieke voetbalarena’s. Mijn verbazing was groot toen ik ontdekte dat de heerlijke bouwval waar ik voorbij reed de thuishaven was van de op dat moment trotste leider in de Hongaarse competitie: MTK Hungária FC Budapest.

De volledige benaming van de club is een hele mond vol en luidt “Magyar Testgyakorlók Köre Hungária Futball Club Budapest”. Het wil zoveel zeggen als “Vereniging van Hongaarse Beoefenaars van Fysieke Oefening”. De vereniging die als clubkleuren blauw en wit koos werd opgericht in 1888. De club heeft joodse roots en is vandaag voornamelijk populair bij “intellectuelen”. De eerste decennia van de 20e eeuw overheerste MTK samen met aartsrivaal Ferencváros het Hongaarse voetbal. Meer nog, tussen 1903 en 1929 werden alle Hongaarse kampioenschappen verdeeld onder beide grootmachten. Van de 23 behaalde landstitels (waarvan de laatste in 2008) veroverde MTK er 7 in de jaren ’20. De club heeft naast 12 nationale bekers ook 2 Mitropa Cups in de trofeeënkast staan (1955 + 1963). In 1964 grepen de Hongaren net naast de Beker der Bekerwinnaars. De finale tegen Sporting CP op de Heizel in Brussel werd na een 3-3 gelijkspel 2 dagen later nog eens overgedaan op de Bosuil in Antwerpen. MTK verloor die replay met het kleinste verschil.

Bijna haar gehele bestaan heeft de club te kampen gehad met antisemitische bejegeningen. Na aanhoudende pesterijen tijdens de jaren ’30 van vorige eeuw werd de “joodse ploeg” tijdens de Tweede Wereldoorlog opgedoekt. Na de oorlog werd MTK opnieuw in het leven geroepen en geadopteerd door de Hongaarse geheime dienst. Begin jaren ’50 werd de clubnaam gewijzigd in Vörös Lobogó maar die naamswijziging hield niet lang stand. Na de laatste landstitel in 2008 eindigde MTK in het seizoen 2008-09 als uittredend landskampioen op een teleurstellende 7e plaats in de Soproni Liga. In het extreem rechtse Hongaarse supporterslandschap wordt de vereniging nog steeds geconfronteerd met uitingen van anti-joodse haatgevoelens.

Na een recordbouwtijd van amper een half jaar, werd op de huidige locatie op 31 maart 1912 een stadion met internationale atletiekpiste ingehuldigd dat plaats bood aan 20.000 toeschouwers. Net als bij de aartsrivalen van Ferencváros resulteerde ook bij MTK de concurrentiestrijd tot een voortdurende uitbreiding van het stadion. De capaciteit verdubbelde in de jaren ’30 zelfs tot 40.000. Na schrapping van de club tijdens de oorlogsjaren werd net na de oorlog elke splinter hout uit het stadion geroofd. Er kwam een nieuwe, betonnen, hoofdtribune maar de kwaliteit daarvan was zo pover dat de club na een tijdje diende uit te wijken naar het speelveld van de groenwitte rivalen. De huidige tribune dateert uit 1952 en werd de voorbije jaren gemoderniseerd. Avondwedstrijden zijn op Hidegkuti Nándor mogelijk sinds 1987 want niet zo gek lang is.

Bij mijn eerste passage langs het stadion op een druilerige zondagochtend stond ik voor gesloten poorten. De buitenkant van het stadion kan best een likje verf gebruiken en is weinig uitnodigend voor de modale voetbalsupporter. Voor groundhoppers evenwel is het observeren van de aftandse installaties een waar genot. Leve de troosteloosheid van de vergane glorie!
Wanneer ik 2 dagen later opnieuw langs het stadion passeerde, zag ik dat de poort aan de straatkant openstond en nam ik de vrijheid om ook binnen de stadionmuren een kijkje te nemen. Langs binnen is het stadion minder bouwvallig dan de buitenkant doet vermoeden. De stoeltjes op de onoverdekte zittribune tegenover de hoofdtribune hebben hun glans en hun kleur verloren door jarenlange blootstelling aan het felle zonlicht. De “terraces” achter beide doelen ademen pure nostalgie. Achter één van de doelen werd op 8 mei 1974 een standbeeld onthuld van György Orth. Deze in 1962 overleden ex-voetballer die zijn spelerscarrière afsloot bij MTK, genoot in het midden van vorige eeuw voornamelijk bekendheid als trainer. Naast een carrière in eigen land nam Orth ook het trainersambt op in Italië, Chili, Nazi-Duitsland, Mexico, Peru en Portugal waar hij op 60-jarige leeftijd overleed.

Bronnen:

Fussball Derbys: die 75 Fußball-verrücktesten Städte der Welt. GISLER Omar, uitg. Copress Sport

Sporting Spaces (in de reeks „ Our Budapest“). ZEIDLER Miklós, uitg. City Hall