Velký Strahovský Stadion (Strahov), Praag, Tsjechië

geplaatst in: Buitenland, Stadiums | 0

Club: Sparta Praha (opleiding)

Capaciteit: 220.000

Eigenaar: Stad Praag

Bouwjaar: 1926 – 1932 – 1948 – 1975

Opening: 1926

Veldoppervlakte: 63.500 m²

6 voetbalvelden + 2 futsalvelden

Ook al is Strahov nooit écht een voetbalstadion geweest, als grootste stadion ter wereld verdient het meer dan slechts een vermelding op onze website. De 6 voetbal- en 2 futsalvelden die de immense speeloppervlakte van 65.500 m² vullen zijn het bewijs dat er sinds de komst van het opleidingscentrum van voetbalclub Sparta Praag wel degelijk voetbal wordt gespeeld in deze mastodont.

Het begon allemaal ten tijde van de Eerste Republiek in 1926 met de bouw van een houten stadion op de heuvel Petřín in de Praagse wijk Strahov. Het stadion vormde het toneel voor massa-uitvoeringen van synchroon turnen, een zeer populaire sport in Tsjecho-Slowakije tijdens het interbellum. Zes jaar na de opening van het stadion werden de houten tribunes vervangen door betonnen constructies. Verdere verbouwingen aan het stadion vonden plaats in 1948 en 1975. Ook tijdens het communistische regime bleven massa turnevenementen de voornaamste activiteit in het Strahov Stadion, samen met motorraces tijdens de jaren ’60. Sinds de jaren ’90 is het grootste stadion ter wereld dé openlucht muziektempel bij uitstek in de Tsjechische Republiek. Grote namen als The Rolling Stones, Pink Floyd, U2, AC/DC en George Michael maakten er de voorbije decennia hun opwachting.

Enkele jaren geleden nam Sparta Praag z’n intrek in het stadion en plantte er z’n opleidingscentrum. Naast de 6 keurig onderhouden voetbalvelden en 2 kleinere synthetische futsalveldjes ontsieren een parking en het clubgebouw van Sparta het binnenplein van de arena. Door jarenlange verwaarlozing is de buitenkant van het Strahov Stadion weinig uitnodigend: betonrot, stukgegooide ramen, dichtgetimmerde ingangen, afgesloten trappen…

Wie zich op de tribunes waagt doet dit op gevaar van lijf en leden. Een mens vraagt zich af hoe de 127.000 fans die hier in 1995 The Rolling Stones aan het werk zagen het er levend van af hebben gebracht. Gelukkig zullen de ‘World Ultimate Frisbee Club Championships’ die er later dit jaar georganiseerd worden wellicht minder volk op de been brengen.

Bronnen:

wikipedia