FC Rhodienne

Wautersbos, Sint-Genesius-Rode

geplaatst in: Stadiums, Vlaams-Brabant | 0

Opgericht in 1927 als FC La Rhodienne heeft deze kleine Brabantse club al heel wat watertjes doorzwommen, zo heeft ze eigenlijk zesmaal de landstitel behaald en éénmaal de beker en dat in de jaren voor de oprichting van de club. Hoe dat kan zal ik hieronder verder uitleggen.

La Rhodienne kwam na wereldoorlog twee uit de provinciale reeksen en vestigde zich in de nationale reeksen waar het zich tot 1963 kon handhaven.

In 1963 gebeurde dan het volgende: Racing Brussel wou een fusie aangaan met White Star maar daardoor zou het stamnummer 6 verdwijnen aangezien de fusieclub Racing White verder zou gaan met het stamnummer 47 van White Star. Een wisseltruc waar Houdini trots op zou zijn was het gevolg: Racing Brussel veranderde zijn naam naar FC La Rhodienne, de dag daarop veranderde Sport Sint-Genesius-Rode zijn naam naar Racing Brussel en daarop werd FC la Rhodienne (in wezen dus Racing Brussel) hernoemd naar Sport St-Genesius-Rode. Het gevolg was dat Racing Brussel nu het stamnummer van La Rhodienne had (1274) en het kleine Sport St-Genesius-Rode zowel stamnummer 6 als de trofeeën van het vroeger Racing Brussel overnam.

Racing Brussel kon nu zonder emotionele problemen fuseren met White Star en Sport nam de plaats van de “verdwenen” club in derde klasse in. Het stamnummer 6 zou hen nochtans geen geluk brengen, in 1965 zakten ze al opnieuw naar bevordering en in 1972 verdween de club uit de nationale reeksen.

Een opwakkering kwam er na de fusie met KVC Verrewinkel in 1996. De nieuwe club KFC Rhodienne-Verrewinkel speelt tweemaal achtereenvolgens kampioen en treed in 1998 opnieuw aan in bevordering. In 2006 zakt de ploeg echter opnieuw naar eerste provinciale. Het stadion van de club is het symbool van de terugval van de club, gras groeit over de staanplaatsen en de trappen en ook de obligatoire verlaten auto kan je er vinden.