Malmö FF – GAIS

geplaatst in: 2008, Groundhop | 0

malmo ff

vs

gais

 

Malmö Stadion, Malmö

Bezocht op 08/05/2008
Allsvenskan: Malmö FF – GAIS 1-1
Toeschouwers: 13.737

Eén dag na de abominabel slechte wedstrijd in Denemarken gaan we ons geluk beproeven in buurland Zweden. Via de Öresundbrug rijden we van Kopenhagen naar Malmö, met ongeveer 258.000 inwoners de derde stad van Zweden.

Nadat we de auto veilig achter slot hebben gezet in de parkeergarage van ons hotel trekken we de stad in voor een paar uurtjes sightseeing. Tijdens onze wandeling richting binnenstad passeren we het stadioncomplex dat bij wijze van spreken in de achtertuin van het IBIS hotel ligt. Ik maak van de gelegenheid gebruik om foto’s te maken van de buitenkant van het stadion en bezoek de mooie fanshop waar ik een pin koop en een T-shirt ter gelegenheid van de 50e verjaardag van het stadion.

Onder een staalblauwe hemel –toevallig ook de kleur van de Malmö-shirts – gaan we in het centrum van de stad op zoek naar een eethuis met terras voor een portie “köttbullar”, de enige echte “Swedish meatballs”. Van het negatieve imago waarmee Malmö in de Zweedse media kampt merken we in het oude stadsgedeelte niets. Het lijkt een gezellige, zelfs vrolijke stad aan het water. Op een grasveldje in één van de vele parken zijn we getuige van een haast idyllisch schouwspel. Twee gemengde ploegen met volwassen mannen en vrouwen spelen, luid aangemoedigd door familieleden en omstanders een partijtje voetbal terwijl een zestigplusser de wedstrijd in goede banen leidt. Amateurvoetbal pur sang op een doordeweekse middag! Hopelijk genieten spelers en supporters vanavond evenzeer van hun pot voetbal als de mensen hier in het park.

Malmö FF, voluit “Malmö Fotbollförening”, wordt samen met IFK Göteborg, AIK Solna en Djurgårdens IF tot de “grote 4” van het Zweedse voetbal gerekend. De club, opgericht in 1910, koos wit en hemelsblauw als clubkleuren waaraan ze de bijnamen “di blåe” en “himmelsblått” dankt. In achtennegentig jaar competitievoetbal degradeerde Malmö slechts twee keer uit de hoogste afdeling. De eerste keer gebeurde dat nadat de club haar spelers betaald had. Omdat profvoetbal begin vorige eeuw taboe was bedacht de Zweedse voetbalbond Malmö FF met de zwaarste sanctie: degradatie.
De enige keer dat “himmelsblått” sportief degradeerde ligt verser in het geheugen: in 1999 moesten de “hemelsblauwen” afscheid nemen van het hoogste niveau nadat ze maar liefst 63 opeenvolgende seizoenen deel hadden uitgemaakt van de elite! Het jaartje ballingschap kreeg de Zuid-Zweden niet klein want in 2000 maakten ze opnieuw deel uit van de Allsvenskan, de Zweedse hoogste klasse.
Opvallend aan het palmares van MFF is dat ze 18 maal als winnaar van de Allsvenskan eindigden maar slechts 15 maal tot Zweeds kampioen werden gekroond. In de jaren ’20 en ’80 van vorige eeuw werd na de regulaire competitie in een finaleronde over de kampioen beslist. Malmö won in eigen land ook 14 bekers maar de club verwierf vooral wereldwijd naambekendheid als verliezend finalist van de Beker der Landskampioenen in 1979. Tegenstander was het Nottingham Forest van wondercoach Brian Clough dat met 1-0 een maatje te sterk bleek.

Het bekendste jeugdproduct van Malmö is ongetwijfeld Internazionale-ster Zlatan Ibrahimovic die de club in 2001 verruilde voor Ajax Amsterdam, maar als uithangbord van een multiculturele stad kunnen “di blåe” ook trots zijn op enkele opvallende primeurs: in 1990 was Jean-Paul Vondenburg de eerste gekleurde speler bij de Zweedse nationale elf terwijl Yksel Osmanovski acht jaar later als eerste moslim het geel en blauw van Zweden mocht dragen. Andere bekende namen uit het clubverleden zijn onder anderen Martin Dahlin, Stefan Schwarz, Patrik Anderson en Jari Litmanen. Met Bernard Beuken speelde medio jaren 90 zelfs een Belg voor blauwwit!

In de huidige competitie die 31 maart op gang werd gefloten staat de Malmö Fotbollförening na negen speeldagen 5e op 16 clubs. Na 4 gelijke spelen op rij raakte de ploeg half april op kruissnelheid en puurde ze een knappe 12 op 15 uit haar laatste 5 matchen. De tegenstander vanavond is de “Göteborgs Atlet & Idrottssälskap”, beter bekend onder de afkorting GAIS. Hoewel de vereniging in de schaduw leeft van de voormalige Europese topper IFK Göteborg kan ze steeds op een trouw supporterslegioen rekenen. Het bezoekersaantal in stadion “Gamla Ullevi” schommelt bij thuiswedstrijden tussen de 9.000 en 10.000 toeschouwers. Zelfs toen de club in de tweede en derde afdeling vertoefde bleven de tribunes redelijk gevuld. GAIS staat 10e en verloor z’n laatste 2 wedstrijden.

Op weg van het stadscentrum naar het stadion lopen we achter een zootje ongeregeld dat waarschijnlijk deel uitmaakt van de harde supporterskern. Omdat de supporters van Malmö zich niet altijd even netjes gedragen staat de politie met gepantserde voertuigen discreet opgesteld in het park, buiten het gezichtsveld van de stadionbezoekers. Aan de hoofdingang van het stadion probeert een tiener ons enkele kaartjes te slijten. Omdat we het zaakje niet helemaal vertrouwen verkiezen we onze tickets te kopen aan één van de vele stadionloketten en laten we de tiener teleurgesteld achter. De vriendelijke officiële kaartjesverkoper aan het loket lijkt op Björn (of is het Benny?) van ABBA en helpt ons een zitje uit te zoeken waar we gedurende de wedstrijd geen last van de ondergaande zon zullen hebben.

Het Malmö Stadion is erg stijlvol en redelijk uniek in zijn soort. Door zijn komvormige afmetingen, smalle gebogen daken en z’n mooie golving doet het stadion nog het meest denken aan het Nya Ullevi stadion in Göteborg. Niet verwonderlijk vermits beide stadions voor het WK van 1958 werden gebouwd en door dezelfde architect werden ontworpen. Voor het EK van 1992 werd het stadion gemoderniseerd met een tweede overdekte tribune.
Misschien komt het door het mooie weer maar de witte gevel van het stadion geeft mij een zuiders gevoel. De stijlvolle wenteltrappen en muurschilderingen maken van dit stadion een pareltje van fifties design. Het heeft veel meer karakter dan de eenheidsworst die het voorbije decennium overal in Europa werd voortgebracht. De lichtmasten zijn van beton en ook hier lijkt over nagedacht. Klassieke metalen masten zouden vloeken bij de maagdelijk witte gevel.

Voor we op zoek gaan naar onze plaatsen brengen we nog een bezoekje aan de cateringstalletjes. Voor een klassieke Scandinavische hotdog is het na de köttbullar van deze middag nog te vroeg. Omdat de prijs-kwaliteitverhouding van het bier in dit land van een bedenkelijk niveau is kiezen we enkel voor een bekertje frisdrank. Met 13.737 toeschouwers is het 26.500 plaatsen tellende stadion vandaag voor iets meer dan de helft gevuld. Vooral de staanplaatsen voorbehouden voor de GAIS-supporters zijn schaars bevolkt. Nochtans vind ik de opkomst van ongeveer 60 enthousiaste fans uit Göteborg niet slecht, rekening houdend met de afstand tussen beide steden en het feit dat het hier een midweekwedstrijd betreft. Hoewel klein in aantal mag de support van de roodgroene horde zeker gehoord en gezien worden.

De tribune tegenover ons is het best gevuld met onder andere de supportersclubs “MFF Support” en de “Supras Malmö”. Vocaal zit alles snor en wanneer voor aanvang van de partij het clublied door de luidsprekers schalt wordt dit door duizenden kelen meegebruld. Voor de wedstrijd werd aan de ingang van het stadion door middel van strooibriefjes opgeroepen tot meer sfeeracties rond de wedstrijden. Wanneer de spelers vanuit de tunnel het veld oprennen gaan tegenover ons duizenden witte bladen de hoogte in. Van op onze eigen tribune dwarrelt een veelvoud aan blauwe papiersnippers neer. Van bezieling aan supporterszijde geen gebrek!

Bezieling! Het hoge woord is er uit. Als er één term niet van toepassing is op de 22 acteurs op het veld vanavond dan is het wel “bezieling”. Toegegeven, technisch is het allemaal een stuk beter dan het Deense boerenkoolvoetbal van gisterenavond maar echt zin hebben de heren profvoetballers uit Malmö en Göteborg er vanavond duidelijk niet in. Tijdens een slaapverwekkend trage vertoning heeft de thuisploeg iets meer balbezit dan de bezoekers maar in kansen uit zich dat nauwelijks. Voor de regisseur die het grote beeldscherm achter één van beide doelen tijdens de rust moet voorzien van hoogtepunten uit de eerste helft is het vergeefs zoeken naar voldoende beeldmateriaal.

Het tweede deel van de wedstrijd is amper terug op gang gefloten wanneer niet alleen wij maar met ons ook alle andere aanwezigen verrast worden met een doelpunt! Het is niet de thuisclub maar GAIS dat in de 48e minuut op voorsprong klimt via rechtsbuiten Levon Pachajyan. Meteen het sein voor de blauw-witten om een versnelling hoger te gaan spelen. Malmö drukt GAIS tegen het eigen doel maar meer dan een karrenvracht hoekschoppen levert deze powerplay niet op. Het scorebord bedankt de opgekomen fans voor hun bezoek en kondigt reeds de volgende thuiswedstrijd aan wanneer diep in blessuretijd thuisspits Edward Ofere alsnog een onverhoopt maar oververdiend punt uit de wacht sleept. Dankzij deze late gelijkmaker keren de thuissupporters enigszins tevreden huiswaarts maar erg oogstrelend was het allemaal niet.

Na de wedstrijd vergaap ik mij samen met tientallen andere voetbalfans aan het in aanbouw zijnde nieuwe “Swedbank Stadion” dat vlak naast het oude wordt opgetrokken. Ook voor de supporters van Malmö FF moeten architecturale pracht en nostalgie binnenkort wijken voor het comfort van een moderne arena. De opening van dit 24.000 plaatsen tellende, volledig overdekte, stadion staat gepland voor april 2009. Door het ontbreken van een piste zullen de fans in het nieuwe stadion veel dichter op het speelveld zitten. Gelukkig blijft het oude stadion behouden voor atletiekwedstrijden. Het zou een misdaad tegen de stadionarchitectuur zijn mocht dit prachtige witte pareltje onder de sloophamer verdwijnen.

Bronnen:

Europese voetbalstadions. HEATLEY Michael

Fussball Derbys: Die 75 Fußball-verrücktesten Städte der Welt. GISLER Omar

Malmö FF, Wikipedia, the free encyclopedia

M?lformen höll i sig till slut för Ofere.JÖHNSSON Kent, in Sydsvenskan, 09/05/08

Stadion: MFF-GAIS. speciale uitgave van Metro, 08/05/08