Borussia Mönchengladbach – VfL Wolfsburg

geplaatst in: 2009, Groundhop | 0

 

Stadion im Borussia-Park, Mönchengladbach

Bezocht op 11/04/2009
Bundesliga: Borussia Mönchengladbach – VfL Wolfsburg 1-2
Toeschouwers: 49.152

Toen ik meer dan een maand geleden tickets bestelde voor deze wedstrijd wist ik niet dat we vanmiddag de huidige (co)-leider in de Bundesliga aan het werk zouden zien. De koplopers wisselen elkaar dan ook in sneltreintempo af dit seizoen in de Duitse competitie. Nadat eerst Bayern München en later Hertha BSC de leiding hadden overgenomen van seizoensrevelatie Hoffenheim gaan sinds kort VfL Wolfsburg en de Hamburger SV broederlijk samen aan de leiding.

In tegenstelling tot de Wolven vertoeft Mönchengladbach al een heel seizoen in de onderste regionen van het klassement. Hoewel anders voorspeld aan het begin van het seizoen verkeren “die Fohlen” (de veulens) al meer dan een half jaar in acute ademnood. Borussia speelde vorig seizoen onder de Nederlander Jos Luhukay kampioen in de 2e Bundesliga en volgens de kenners had de ploeg zich voldoende versterkt voor een probleemloos seizoen op het hoogste niveau. Helaas voor de Gladbachers sloeg de motor nooit echt aan en zoals dat gaat in het voetbal moest trainer Luhukay na een reeks tegenvallende resultaten in het najaar vertrekken. Ervaren rot Hans Meyer kreeg de moeilijke opdracht om het vel van de veulens te redden. Borussia haalde ouderdomsdeken Galásek terug uit Tsjechië en zocht én vond tijdens de winterstop met Dante (Standard) en Bailly (RC Genk) ook versterking in ons land. Dankzij een aantal sterke wedstrijden veroverde onze nationale nummer 2 Logan Bailly een plaats in de harten van voetbalminnend Duitsland. Er is echter meer nodig dan een goede doelman om een wedstrijd te winnen. In het klassement laat Borussia voorlopig enkel Karlsruhe en Cottbus achter zich, voldoende om rechtstreekse degradatie te vermijden maar niet genoeg om de levensgevaarlijke play-offs te vermijden tegen de nummer 3 uit de 2e Bundesliga. Geen geschenk met een wedstrijd tegen een mogelijke ambitieuze tegenstander als Nürnberg of Kaiserslautern in het vooruitzicht.

Zoals zo vaak oogt ook bij “Borussia VfL 1900 e.V. Mönchengladbach” het verleden fraaier dan het heden. De club was erbij toen in 1965 de Bundesliga van start ging en domineerde onder succescoach Hennes Weisweiler in de jaren ’70 het Duitse clubvoetbal. De Borussen veroverden in hun meest succesvolle decennium maar liefst 5 landstitels, 1 DFB Pokal en 2 UEFA Cups. In 1977 verloor Borussia de finale van de Beker de Landskampioenen tegen Liverpool FC. Bekendste namen uit die periode waren onder anderen Günter Netzer, Berti Vogts en Jupp Heynckes maar ook na de gloriedagen konden de Borussen met Stefan Effenberg en Lothar Matthäus nog bekende namen op het wedstrijdblad zetten. Een laatste beker in 1995 niet te na gesproken vervulde Mönchengladbach de voorbije 20 jaar voornamelijk een figurantenrol. Belangrijkste wapenfeit was de verhuis van het oude mythische Bökelberg in 2004 naar het gloednieuwe Borussia-Park aan de westelijke stadsrand.

De eerste belangrijke wapenfeiten op de nieuwe speellocatie werden reeds in 1568 (!!) genoteerd toen in het begin van de 80-jarige oorlog Nederlandse en Spaanse troepen slag leverden op de Dahlener Heide. Later zou ook Napoleon Bonaparte zijn sporen achterlaten in dit deel van Mönchengladbach dat vanaf 1885 zou ingekleurd worden als recreatiegebied met onder andere een paardenrenbaan, een schietstand en een kanoparcours. Met de opkomst van de luchtvaart begin 20e eeuw werden de weiden rondom het huidige stadion ook steeds vaker gebruikt voor luchtshows. Het vliegveld dat in 1922 werd aangelegd door enkele amateur vliegeniers werd in 1939 opgeëist door de Reichsluftwaffe. Na de Tweede Wereldoorlog viel het gebied in handen van het Britse leger.

Met de opening van het Borussia-Park op 30 juli 2004 werd het rijke verleden van strijdlust en recreatie in het gebied goed samengevat: strijdlust op het veld en recreatie ernaast. De verhuis van het oude Bökelberg naar het nieuwe Borussia-Park sloot in Mönchengladbach een hoofdstuk af. De luxe waarmee de supporters in het nieuwe stadion kennismaakten hadden ze in het oude, grotendeels onoverdekte, Bökelberg nooit gekend. Ook de stadioncapaciteit steeg: van 34.500 in het oude naar 54.000 plaatsen in het nieuwe stadion.
Het is de derde keer dat ik een bezoekje breng aan het Borussia-Park en weet dus waaraan ik me mag verwachten als we Duitsland binnenrijden. We zijn ruim op voorhand vertrokken om mogelijk fileleed te vermijden en parkeren op de immense parking tegenover het nationale hockeystadion dat in de schaduw van het Borussia-Park ligt. Aan de buitenkant doet het stadion me een beetje denken aan een grote grijze spin of een grote krab. Hoewel de wedstrijd pas binnen 3 uur begint nemen we rondom het stadion reeds veel activiteit waar. Verschillende groepjes Wolfsburg-supporters genieten van het mooie weer en lijken zich reeds te verheugen op de eerste landstitel uit de clubgeschiedenis. Vooral de grote “fan-ruit” van 22,5 op 15 meter die is samengesteld uit 6.000 gesponsorde “fanstenen” kan op veel interesse rekenen bij de bezoekers. We bestellen onze eerste Bratwurst en maken een rondje rond het stadion op zoek naar de fanshop. De vorige keren dat ik in Mönchengladbach was bezocht ik enkel mobiele fanshops en een standje onder de tribune maar vandaag wil ik de grote fanshop aan de hoofdingang bezoeken. We passeren een kuierende politie-eenheid en volgen een pijl richting “Fanhaus”. Dat ze in dit clubhuis niet erg gesteld zijn op de buren van de 1. FC Köln blijkt uit de sjaals die er ophangen en aan de rotzooi die er wordt verkocht. Ik bestel 3 Diebels Alt en een cola (voor onze chauffeur) die we, omringd door dikbuikige oosterburen, nuttigen op het terras voor het clubhuis. Ik spreek niet graag in clichés maar het allitererend aantal dikke Duitsers dat we vandaag in Mönchengladbach zien doet vermoeden dat ze in Duitsland nooit naar Vitaya kijken.

Op onze weg terug naar het stadion spotten we de eerste landgenoten. Later op de dag zullen we nog veel Belgische vlaggen zien passeren in en rond het stadion. Afgaande op het aantal shirts van Belgische (ex)-Borussen lijken we hier goed in de markt te liggen. Daems, Sonck, Van Kerkhoven, Van Houdt…we zien ze allemaal. Enkel Bernd Thys heeft blijkbaar weinig fans aan de oevers van de Niederrhein. We negeren een man die met niet-erkende fanartikelen staat te leuren en trekken richting Borussia-shop. Onderweg overhalen we Roeland, de jongeling in ons gezelschap, om te poseren bij een foto van Bailly en Daems. We beloven Roeland de foto niet te zullen tonen op onze website. In de clubshop is het druk en warm en ik ben blij wanneer ik terug buiten sta. Ik heb gelukkig gekozen voor een snelle kassa, wat niet van iedereen kan gezegd worden. Het enige wat ons nu nog rest voor de wedstrijd is een bekertje Jever Pils. Bij mijn vorige 2 bezoeken aan het Borussia-Park was ik het er met mijn reisgezellen steeds roerend over eens dat Jever het etiket “niet te zuipen” verdient. Mijn voetbalvrienden van vandaag, Tom en Roeland, zijn duidelijk meer te vinden voor het brouwsel uit Noord-Duitsland. Ze hadden waarschijnlijk veel erger verwacht na mijn waarschuwingen van de voorbije weken. Kris, onze chauffeur, houdt het bij cola. Ik bestel voor mezelf ook een Jever. Jever of cola, cholera of pest, wat maakt het uit? Onderweg naar onze plaatsen verliezen we chauffeur Kris uit het oog na een sanitaire stop. Na meer dan 20 minuten ongerust wachten besluit ik hem te bellen. Kris zit al meer dan een kwartier op ons te wachten op de tribune! We vermoeden dat hij aan onze aandacht is ontsnapt op het moment dat een knappe Duitse supportster passeerde…

Het stadion is met bijna 50.000 toeschouwers aardig gevuld. De opkomst van de Wolfsburg-fans vind ik eerder bedroevend voor een ploeg die zo dicht bij de eerste landstitel staat. Toegegeven, hun aantal vormt een veelvoud van de “massa’s” die ik in het verleden bij uitmatchen van de Wolven heb vastgesteld, maar toch. Wanneer we worden verzocht om recht te staan voor de clubhymne van Borussia gaan tienduizenden fans uit het dak op de tonen van “die 11 vom Niederrhein”. Het feest kan beginnen! Spelers die vandaag onze speciale aandacht genieten zijn onze landgenoten Filip Daems en Logan Bailly. We hebben het geluk dat beiden gemakkelijk herkenbaar zijn: Daems is kapitein en Bailly staat tussen de palen. Om mijn Bosnische collega een plezier te doen houd ik ook Dzeko en Misimovic in de gaten bij de bezoekers al moet ik toegeven dat ik na de recente dubbele confrontatie tussen België en Bosnië even mijn buik vol heb van Bosnische voetballers. Een andere Wolfsburger die mijn speciale aandacht geniet is Grafite, de Braziliaan wiens naam in de media op verschillende manieren wordt uitgesproken. Grafite besliste dit seizoen reeds menige wedstrijd in het voordeel van de Volkswagen ploeg.

Mönchengladbach neemt de wedstrijd meteen in handen door voorwaartse druk uit te oefenen op het doel van Wolfsburg-doelman Benaglio. Benaglio bewijst zijn kunnen en houdt zijn netten schoon. Haast niet te geloven dat de Wolven exact een week geleden het grote FC Bayern met 5-1 hebben belachelijk gemaakt! Helaas voor de veulens van trainer Hans Meyer wordt de ene kans na de andere de nek omgewrongen. Wolfsburg speelt behoudend en het duurt meer dan een kwartier eer we onze landgenoot in doel bij Borussia voor het eerst echt aan het werk zien. Na dik 20 minuten rechtvaardigt Wolfsburg zijn leidersplaats in het klassement. Op voorzet van Misimovic koopt Dzeko de openingstreffer tegen te touwen en voor de 7e keer in 2 weken moet een Belgische doelman een Bosnische bal uit de netten plukken. Gladbach probeert de scheve situatie meteen recht te zetten maar door een gebrek aan slagkracht voorin bereiken beide teams onder zomerse weersomstandigheden met 0-1 de rust. Ik herken in het spel van Wolfsburg duidelijk de hand van Felix Magath en hoewel hun spel weinig oogstrelend is tonen de Wolven in de 2e helft een surplus aan individuele klasse en maturiteit. Terwijl Kris zich naast mij zit dood te ergeren aan thuisaanvaller Colautti, hopen we samen met de thuisfans op een verdiende gelijkmaker die de wedstrijd nieuw leven kan inblazen. Die gelijkmaker komt er in de 79e minuut wanneer verdediger Dante een voorzet van de jonge Marin tegen de netten kopt. Het eerste doelpunt van de van Standard overgekomen Braziliaan zet het Borussia-Park in brand. Even toch, want terwijl op het scorebord wordt meegedeeld dat onmiddellijke concurrenten Bochum en Cottbus hun wedstrijd lijken te zullen gaan winnen, bewijzen de 11 van Wolfsburg hun klasse. Eerst houdt Bailly Gladbach met een glansparade nog overeind maar wanneer doelpuntenmaker Dante een beetje later bij geharrewar voor doel de tegenstander een handje toesteekt, velt Riether het vonnis: 1-2 en boeken toe. Voor Borussia Mönchengladbach dienen zich nog enkele spannende weken aan terwijl ze in Wolfsburg na de 9e overwinning op rij meer en meer van de eerste landstitel beginnen dromen.

Na de wedstrijd maken we een fotoronde in het stadion en eten we nog een worst die we wegspoelen met een bekertje Jever. De Jever smaakt bitter maar ik ben er van overtuigd dat de pil die de Borussen vandaag hebben moeten slikken nog een stuk bitterder smaakt.

Bronnen:

Der Borussia-Park. uitg. Die Werkstatt

Kicker Sonderheft Bundesliga 08/09

“Preiswert, praktisch, gut”. EGGERS Erik in Stadionwelt N° 19, aug./sept. 2006

“Riether rettet die Seriei”. Op www.kicker.de