Jef Luytenstadion, Witgoor

geplaatst in: Afgebroken, Antwerpen, Stadiums | 0

Witgoor Sport Dessel werd in 1928 of 1929 opgericht in het gehucht Witgoor maar zou pas in 1933 toetreden tot de KBVB. Bij die toetreding kreeg men het stamnummer 2065 en werden ook de clubkleuren veranderd naar groen-geel. Dit had vooral praktische redenen. Een naburige ploeg uit Schoonbroek was in financiële moeilijkheden geraakt en de nieuw toegetreden club uit Witgoor nam de groen-gele clubtenues over voor 5 Belgische frank. Daarvoor speelde men in rood/wit of blauw/wit.

Tot de jaren zestig was de club actief in de provinciale Antwerpse reeksen en was het vooral een arbeidersclub met de bijbehorende charmes en moeilijkheden. Zo werkten vele voetballers in de naburige zink-fabriek van Lommel en werd er vaak nog een ochtendshift afgehandeld op zondag alvorens men in de namiddag ging voetballen. Uit-wedstrijden werden ook jarenlang met de fiets gedaan totdat men een vrijwilliger vond om de ploeg eerst met de vrachtwagen en daarna een marktwagen ter plaatse te brengen.

In 1961 volgde de promotie naar de vierde klasse en men zou tot 1967 makkelijk meedraaien. In 1967 had men echter een testwedstrijd tegen Verbroedering Mechelen-aan-de-Maas nodig om het behoud te verzekeren. Om maar aan te geven hoe snel de dingen kunnen keren: in 1968 speelde de club opnieuw een testwedstrijd. Deze keer echter ging het om promotie naar de derde klasse. In Borgworm werd AS Eupen na verlengingen bedwongen en dus klom Witgoor op naar de derde klasse!

Tot de jaren 80 speelde Witgoor vooral in de onderste regionen van de derde klasse maar wisten ze telkens opnieuw de degradatie te ontwijken. In 1980-1981 gebeurde het ondenkbare. Witgoor had genoeg aan een gelijkspel tegen gouwgenoot Patro Eisden om zowaar de titel in de derde klasse te winnen en de bijbehorende promotie naar tweede.

Voor maar liefst 7500 toeschouwers (ruwweg het driedubbele van het aantal inwoners in Witgoor) speelde beide ploegen 2-2 gelijk en barste een volksfeest los. Maar liefst 100 vaten bier zouden soldaat gemaakt zijn en er werd zelfs een nummer opgenomen met de Limburgse schlagerzanger Salim Seghers.

Veel geluk bracht het de club niet. Witgoor degradeerde onmiddellijk terug naar de derde klasse en alhoewel men de jaren 80 nog in derde kon doorbrengen ging het dan plots snel bergaf met de club. In 1991 degradeerde men naar vierde klasse en in 1992 terug naar de provinciale reeksen. De volgende 15 jaren waren een opeenvolging van promoties naar de nationale reeksen en degradaties terug naar provinciale alvorens men in 2006 opnieuw de deur naar nationale wist open te beuken en men nu tot 2015 in de vierde klasse kon spelen. Ondertussen werd het Jef Luytenstadion verlaten voor een nieuw terrein in de Wouwerstraat. Na een viertal seizoenen in eerste en tweede provinciale speelt Witgoor nu in de hervormde Derde Afdeling.

Bronnen:

Witgoor-Sport.be

Wikipedia