Allewijstraat, Vlijtingen

geplaatst in: Limburg, Stadiums | 0

Op het terrein aan de Allewijstraat wordt nu al meer dan 50 jaar voetbal gespeeld en tussen 1975 en 1980 mochten de mannen van Vlijtingen Vlug en Vrij hier zelfs andere vierdeklassers zoals Westerlo, Seraing en Lommelse SK verwelkomen. Het terrein is sinds die dagen verder uitgebouwd met ondermeer veldverlichting en vernieuwde kleedkamers maar de ploeg zelf heeft die hoogtes niet meer kunnen evenaren.

Vlijtingen Vlug en Vrij werd gesticht in 1954 en speelde eerst op terreinen in het gehucht Ellicht. Doordat VVV in 1964 naar Eerste provinciale promoveerde moest men echter het verouderde en te kleine terrein verlaten en verhuisde men naar het huidige terrein aan de Allewijstraat. Dit ging gepaard met de nodige dorpspolitiek en met de nodige egards. Het terrein werd namelijk geopend met een bal die vanuit een vliegtuig op het terrein werd gedropt.

Vlijtingen was in die periode vooral een liftploeg: er waren opeenvolgende degradaties, na een eerste degradatie werd de plaats van de ploeg gered door de fusie tussen Patria en Cercle Tongeren, en in 1973 opnieuw de promotie. In 1975 was het grote moment dan aangebroken. Eén testwedstrijd scheidde VVV van de nationale reeksen. Het zou een memorabele wedstrijd worden. De tegenstander, Eendracht Gerhees, had VVV al tweemaal in de competitie verslagen en nadat een bestuurslid van Vlijtingen benaderd werd om de wedstrijd te verkopen liepen de emoties hoog op. Maar liefst 3200 toeschouwers zagen in het neutrale Diepenbeek in de 110de minuut van die testwedstrijd Bertho Nassen de winnende goal maken en Vlug en Vrij naar de nationale reeksen brengen. De club wist zich tot 1980 te handhaven op het nationale niveau maar na een seizoen met vele blessures en de transfers van enkele belangrijke spelers volgde de degradatie.

Zoals bij zovele clubs die naar de provinciale reeksen terugvielen volgden ook voor Vlijtingen moeilijke jaren: men wist zich nog wel jaren te handhaven in eerste provinciale maar de sprong naar vierde bleek niet meer te verwezelijken. In 1989 degradeerden de zwart-witten naar tweede provinciale en in 1992 volgde het dieptepunt met de degradatie naar derde provinciale. Vier seizoenen lang duurde het vagevuur maar in 1997 promoveerde VVV eindelijk opnieuw en ondertussen staat de club uit de deelgemeente van Riemst weer in de hoogste Limburgse reeks.