Quinton Fortune

geplaatst in: Spelers | 0

Belgische Club : AFC Tubize – 2009 – 9 matchen, 0 doelpunten

Vorige Clubs : Real Mallorca (SPA), Atletico Madrid (SPA), Manchester United (ENG), Bolton Wanderers (ENG), Brescia (ITA)

Latere Clubs : Doncaster Rovers (ENG)

Internationaal : 46 A-caps voor Zuid-Afrika, 2 doelpunten

Toen bekend raakte dat Tubeke Quinton Fortune had aangetrokken werd een belangrijk deel van de Belgische voetbaljournalistiek gek: Quinton Fortune? De vroegere vedette van Manchester United zou nu, nog maar 31, onze competitie verkiezen?

Het ware beter geweest als ze zelf al eens in het verleden van Fortune waren gedoken. Toen Fortune in 1999 door Alec Ferguson werd weggekocht bij Atletico was dat in de eerste plaats als back-up voor Ryan Giggs. Al snel werd het duidelijk dat dat niet zou lukken en dus werd hij spaarzaam als verdediger gebruikt: 76 competitiematchen in 7 seizoenen zijn niet bepaald vedettecijfers en toen hij in 2006 mocht vertrekken ging het van kwaad naar erger met de sympathieke Zuid-Afrikaan.

Hij speelde slechts 6 matchen voor de Bolton Wanderers en mocht weer beschikken. Trials bij Blackburn, Sunderland en Sheffield United liepen op niets uit en zo zou hij uiteindelijk in de Serie B bij Brescia belanden waar hij het jaar nadien, met amper 1 wedstrijd op de teller, geen contractverlenging kreeg.

De oplossing zou dus uit Tubeke moeten komen. Fortune zou de gatenkaas die de verdediging van de Song et Or moest voorstellen versterken en de ploeg in het algemeen karakter bijbrengen.

Vlot liep dat niet: bij zijn debuut tegen KV Mechelen pakte Fortune meteen rood en verloor Tubeke met 1-5. Dan werd er, zonder hem want geschorst, met 4-0 verloren van Standard en bij zijn terugkeer in het elftal lag hij met enkele kapitale blunders aan de basis van de zware 0-6 thuisnederlaag tegen Zulte-Waregem.

De belangrijke match daarop werd met 4-0 verloren van FC Dender en Fortune die nooit echt in vorm leek te zijn zou het seizoen eindigen op de tribune.

Zijn laatste matchen speelde de Bafana Bafana in het seizoen 2009-2010 toen hij 6 wedstrijden mocht uitkomen voor de Doncaster Rovers in de Championship.