Stadion Albert Demuyter, Elsene

geplaatst in: Brussel, Stadiums | 0

Opgericht in 1909 als “Cercle Athlétique Corpora Sana” werd op de algemene vergadering van de Belgische Voetbalbond op 23 januari 1910 de aansluiting bekrachtigd van deze club uit Elsene. In 1926 werd de voetbalvereniging die ondertussen was omgedoopt in “Ixelles Sporting Club” door diezelfde voetbalbond bedacht met het stamnummer 42. Negen jaar later, in 1935, kreeg de ploeg met groenwitte gemeentekleuren de koninklijke status waardoor ze sindsdien als R Ixelles SC door het leven gaat.

Royal Ixelles SC speelde nooit hoger dan het derde niveau. Enkel begin jaren ’30 van vorige eeuw speelde de club daardoor korte tijd nationaal. Het bekerpalmares van de Brusselaars is zo mogelijk nog bescheidener. Op 13 oktober 1912 verloor Elsene, toen nog “Corpora Sana” geheten, met 1-0 bij Lierse SK in de voorronde van de nationale beker. Eén seizoen later, op 15 februari 1914, volgde een veel zwaardere bekerpandoering: 7-1 op het veld van Fléron FC. In de huidige jaargang 2009-2010, gaat de club aan de leiding in de 4e provinciale E.

Het gemeentelijk voetbalstadion “Albert Demuyter” maakt deel uit van een groter geheel van zowel indoor- als outdoor sportinfrastructuur. Het werd genoemd naar plaatselijk PRL-politicus Albert Ernest Demuyter (°31/03/1925) die naast 20 jaar als burgemeester van de gemeente ook actief was als minister in de Brusselse Gewestregering en als Staatssecretaris in de Franstalige Gemeenschapsregering.
Opvallend aan het stadion is de metershoge afrastering rond het speelveld en de ietwat speciale dakconstructie boven de zit- en staantribune. Via een hermetische tunnelconstructie van de kleedkamers in de nabijgelegen sporthal naar het voetbalveld duiken de spelers voor de wedstrijd letterlijk achter het doel op. Het speelveld zelf bestaat uit kunstgras. Naar aanleiding van het honderdjarig bestaan van de club maakte Miss België 2009 Zeynep Sever hier vorig jaar haar opwachting.

Bronnen:

xl.foot-be.net