Stade Communal “Complexe Expo”, Jette

geplaatst in: Brussel, Stadiums | 0

Hoewel de Brusselse gemeente Jette in het verleden verschillende ploegen heeft gehad die voetbal hebben gespeeld op nationaal niveau, is de lokale voetbalgeschiedenis één grote blinde vlek. Het gemeentelijk voetbalstadion aan de Tentoonstellingslaan – of wat er van rest – doet het vermoeden rijzen dat de voetbalsport hier ooit veel populairder moet geweest zijn dan ze vandaag is. Het kwart stadion met piepkleine tribune en nostalgisch oude “terraces” maakte in het verleden waarschijnlijk deel uit van een veel grotere arena. Zo getuigen ook de in onbruik geraakte loketten en oude overwoekerde trap aan de straatkant. Niettegenstaande het verweerde uiterlijk en de jarenlange staat van dienst maakt het stadion met zicht op de basiliek van Koekelberg een goed onderhouden indruk, ook al is het publiek terrein en dus vrij toegankelijk. Wellicht typisch voor de regio is de taalverwarring die er heerst. Het Nederlandse “Jette” vinden we terug in de benaming van de nochtans Franstalige bespeler van het stadion, fusieclub RSD Jette. Uit welke taal het woord “welcom” (sic.) aan de ingang van het stadion werd ontleend daar hebben we het raden naar.

Tot het in 1970 opging in fusieclub Racing Jet de Bruxelles speelde Racing Club de Jette zijn thuiswedstrijden in het gemeentelijk stadion aan de Tentoonstellingslaan. Wellicht deelde de club het stadion toen met SCUP Jette, voorganger van het huidige RSD Jette. Die laatste club, voluit Royal SCUP Dieleghem Jette geheten, ontstond in 2002 uit een fusie tussen het in 1920 opgerichte Sporting Club Union Progrès (SCUP) en het veel jongere Étoile Dieleghem Jette. De nieuwe club met geelblauwe kleuren erfde het stamnummer 474 van het oude SCUP. Na het winnen van de provinciale eindronde in 2004 promoveerde RSD Jette 2 jaar na de fusie naar het nationale voetbal. Maar mooie liedjes duren niet lang, de Brusselaars degradeerden onmiddellijk terug naar 1e provinciale en zouden zelfs nog één reeks verder wegzakken. Vandaag speelt Jette terug in eerste provinciale. Met haar 34 jeugdploegen en meer dan 450 voetballers wordt de club vooral geroemd omwille van haar sociale functie in de maatschappij. Dat die jeugdpolitiek van (vroeger) SCUP en (vandaag) RSD Jette vaak ook grote talenten voortbrengt bewijzen (ex)-internationals Sabah Malki (Syrië), Alain Denil, Nordin Jbari en Faris Haroun.