visputten hoboken

De Visputten, Hoboken

geplaatst in: Antwerpen, Stadiums | 0

Club: KSK Hoboken (tot dec. 2004), RVC Hoboken (vanaf 2005)

Capaciteit: 3.450 (3.000 staanplaatsen + 450 zitplaatsen)

Wellicht nergens in het land liggen twee voetbalstadions zo dicht naast elkaar als in het Antwerpse district Hoboken waar Racing Voetbalclub Hoboken en KSC Maccabi letterlijk in elkaars achtertuin spelen. De hoofdtribunes van beide stadions verraden dat zowel Hoboken als Maccabi ooit op een hoger niveau actief zijn geweest dan de 3e provinciale reeks waarin ze vandaag (jg. 2010/11) spelen.

De huidige bespeler van Stadion Visputten, Racing Voetbalclub Hoboken, werd opgericht in 2005. De club met stamnummer 9466 wordt algemeen beschouwd als de wettige erfgenaam van de vorige bewoner van het stadion, KSK Hoboken. Ook die club heette bij de oprichting in 1920 “Racing Club” maar veranderde haar naam in “Hoboken Sportkring” toen ze in 1923 aansluiting zocht bij de Belgische Voetbalbond.

Met promotie naar Bevordering bereikte de club met stamnummer 285 in 1926 voor het eerst de nationale reeksen. De roodgroenen zouden er een aantal seizoenen vlot meedraaien alvorens in 1931 na een nek-aan-nek race met SK Borgerhout promotie af te dwingen naar de ‘Eerste Afdeeling’, de huidige Tweede Klasse. De zes seizoenen van de Visputters in de Eerste Afdeeling vormden de hoogdagen van het Hobokense voetbal met als hoogtepunt de 4e plaats in de eindklassering in het seizoen 1934/35. Twee jaar later moest Hoboken echter afscheid nemen van de Eerste Afdeeling om er nadien nooit meer terug te keren. Door de hervormingen van het nationale voetbal degradeerden de Antwerpenaars in 1952 opnieuw een reeks. Hoboken speelde nog steeds in Bevordering maar in plaats van niveau 3 werd dit nu niveau 4.

Na 28 jaar nationaal voetbal werd SK Hoboken in 1954 opnieuw verbannen naar de provinciale reeksen maar na een paar jojo-jaren speelde de club tijdens de jaren ’60 opnieuw in Bevordering. Na een nieuwe reeks degradaties en promoties werd het nationale voetbal in 1975 opnieuw voor langere tijd vaarwel gezegd. Na een comeback medio jaren ’80 verdween de club in 1988 opnieuw van het nationale toneel tot ze in millenniumjaar 2000 voor de laatste keer de stap richting nationaal voetbal waagde. Met een fraaie 3e plaats en een ticket voor de nacompetitie promoveerde SK Hoboken in 2003 ei zo na naar de 3e Klasse maar toen één jaar later de club financieel kopje onder ging, gaven de Visputters er midden in het seizoen 2004/05 de brui aan. Met de oprichting van Racing Voetbalclub Hoboken in 2005 werd er vrijwel onmiddellijk voor een opvolger gezorgd in het Antwerpse district. RVC Hoboken startte in de 4e Provinciale waaruit het in 2010 promoveerde.

Foto’s: Marc Senepart

Bronnen:

www.wikipedia.org

www.rvc-hoboken.be