Drie Fonteinenstadion, Vilvoorde

geplaatst in: Stadiums, Vlaams-Brabant | 0

Met stamnummer 49 behoorde de Vilvoordse voetbaltrots tot de oudere voetbalclubs van ons land. Opgericht in 1911 als “Vilvorde Football Club” bereikte de paarswitte vereniging helaas nooit haar eeuwfeest. Het hoogste nationale voetbalniveau werd in die tijdsspanne van bijna een eeuw nooit bereikt.

Nadat Vilvoorde in 1923 voor het eerst de neus aan het nationale voetbalvenster had gestoken zou de club vanaf het seizoen 1925-26 gedurende enkele decennia een vaste waarde worden in het nationale voetbal. De Brabantse voetbalvereniging zou afwisselend op het tweede en derde niveau uitkomen alvorens in 1951 na een lange periode van nationaal voetbalplezier opnieuw in het provinciale voetbal te verzeilen. Paarswit kwam snel terug maar zou voortaan op het dunne koord tussen bevordering en provinciaal voetbal balanceren. Na de degradatie uit bevordering in 1966 zakte de club in 1975 helemaal weg naar het laagste niveau van de provincie Brabant. In 1990 kwam K Vilvoorde FC zelfs een seizoen niet in actie. Eind vorige eeuw vond de club een nieuw elan en na het winnen van de provinciale eindronde in 2003 werd Vilvoorde na bijna 40 jaar opnieuw een stipje op de nationale voetbalkaart. Het geluk bleek van korte duur en na degradatie in 2005 naar 1e provinciale volgde meteen een tweede degradatie naar 2e provinciale het jaar nadien. Sinds de herfst van 2009 kwam K Vilvoorde FC echter opnieuw uit in Bevordering B alvorens de boeken neer te leggen in 2010.

Stadion Drie Fonteinen ligt in het gelijknamige park vlakbij het kanaal van Willebroek en de Brusselse Ring. De naam “Drie Fonteinen” gaat terug tot 1561 toen na het graven van het kanaal Brussel-Rupelmonde een drinkwaterfontein voor de passerende schippers werd aangelegd. Het stedelijk sportstadion beschikt over een atletiekpiste en is daarom niet alleen de vaste stek van K Vilvoorde FC maar eveneens de thuishaven van atletiekverenigingen Sparta Vilvoorde en KVAC. Voor de toeschouwers is er een verhoogde overdekte zittribune aan één van de lange zijden van het veld. Deze tribune wordt geflankeerd door de onvermijdelijke cafetaria annex VIP-ruimte met eveneens zicht op het speelveld. De overige 3 zijden rondom de atletiekpiste werden niet uitgebouwd. Opvallend is het perfecte (gratis) zicht op zowel atletiekpiste als voetbalveld van op de Brusselse Steenweg die langs het domein loopt.