Heizel II, Brussel

geplaatst in: Brussel, Stadiums | 0

Clubs: Racing Jet de Bruxelles (1970-1988), FC Atlas (jaren ’90), RSC Anderlecht/Dames ‘71

Wellicht moest de vlag de lading dekken toen er werd gebrainstormd over een mogelijke naam voor dit gezellige stadionnetje. De “Heizel II” of “Kleine Heizel” ligt dan ook letterlijk in de schaduw van zijn inmiddels tot “Koning Boudewijnstadion” omgedoopte grote broer. Voetbalfans van 30 jaar en ouder zullen zich wellicht herinneren dat ook in dit stadion ooit op nationaal niveau werd gevoetbald. Meer nog, aan de voet van het atomium kon men in de jaren ’80 van vorige eeuw 3 seizoenen genieten van eersteklassevoetbal!

Toen Racing Club de Jette in 1970 fuseerde met Royal Stade de Bruxelles verhuisde de club van het oude stadion aan de Tentoonstellingslaan in Jette naar dit kleine stadion op de Heizelvlakte. Fusieclub Racing Jet de Bruxelles startte er met stamnummer 4549 in de 3e voetbalklasse en zou in 1979 voor het eerst naar de tweede klasse promoveren. Het werd een relatief kort verblijf van 3 seizoen maar na de degradatie aan het eind van het seizoen 1981-82 speelden de Brusselaars prompt opnieuw kampioen. Deze keer waren de hoofdstedelingen meer succesvol: RC jet won de nacompetitie en stootte voor het eerst in zijn relatief jonge bestaan meteen door naar de eerste klasse van het Belgisch voetbal. Voor de vuurdoop op het hoogste niveau tegen de buren van Anderlecht week de geelblauwe combinatie uit naar het grote Heizelstadion. RC Jet werd door het oppermachtige Anderlecht vernederd met 2-9 en zou een gans seizoen achterop blijven hinken. De tweede poging op het hoogste niveau 2 seizoenen later was iets meer geslaagd. Op het einde van het seizoen 1986-87 bereikten de Heizeljongens met een 12e plaats hun hoogste klassering ooit in de clubgeschiedenis. Het cliché dat het tweede seizoen na promotie altijd het moeilijkste is bleek helaas ook voor Racing Jet op te gaan. De Brusselaars die nooit voor meer dan een handvol eigen supporters hadden gespeeld degradeerden opnieuw naar tweede klasse. De club zocht terug heil in een fusie en verhuisde naar Wavre waar ze als RJ Wavre de voorbije 2 decennia een anoniem bestaan heeft geleefd.

In de jaren ’90 nam het multiculturele FC Atlas z’n intrek in het lege stadion. De geelgroene club met Marokkaanse inslag had een relatief grote fanbasis maar had het moeilijk om het hoofd boven water te houden en verdween aan het eind van vorige eeuw. Sindsdien zijn het de dames en enkele jeugdploegen van RSC Anderlecht die dit stadion hebben ingepalmd. Hoewel je de Kleine Heizel bezwaarlijk een “bouwval” kan noemen zou een kleine opfrisbeurt niet misstaan.

Met z’n grote staantribunes achter beide doelen ademt het stadion de sfeer van de jaren ’70 en ’80 van de vorige eeuw. Aan de buitenkant werd vooral gewerkt met natuursteen en werden ook struiken en heggen geplant. Opvallend zijn de twee relatief smalle tribunes aan de lange zijde van het veld. De zittribune aan de kant van het Koning Boudewijnstadion is 6 rijen hoog terwijl de staantribune aan de straatkant met slechts 3 treden zeer claustrofobisch aandoet. In het midden van deze kleine staantribune werd bovenop een televisieplatform ingericht dat herinneringen oproept aan de succesperiode van RC Jet. De paradepaardjes van het stadion zijn de relatief grote staantribunes achter beide doelen. Door het hoogteverschil steekt de onoverdekte staantribune van meer dan 30 treden hoog aan de noordkant slechts enkele meters boven het straatniveau uit. De overdekte staantribune aan de overkant is ongeveer 22 treden hoog, vertrekkend van op straatniveau. Het is het soort staantribune dat zich uitstekend leent tot sfeervolle voetbalmomenten.

Volgens Panini-boeken uit de jaren ’80 kon de Heizel II ooit tot 12.000 toeschouwers herbergen. Ik schat de reële capaciteit op 8.000 wat nog steeds een veelvoud is van het gemiddeld aantal toeschouwers dat tijdens de hoogdagen van Racing Jet de Bruxelles naar dit knusse stadion kwam afgezakt. Hoewel er de laatste jaren bijwijlen meer mensen op dan naast het veld hebben gestaan kunnen we enkel pleiten voor het behoud van deze Kleine Heizel.