A. Le Coq Arena, Tallinn, Estland

geplaatst in: Buitenland, Stadiums | 0

Clubs: FC Flora Tallinn, Nationaal XI-tal Estland

Capaciteit: 9.692

Het duurde 10 jaar eer de kleine Baltische republiek Estland na de onafhankelijkheid in 1991 kon beschikken over een voetbalstadion die naam waardig voor de organisatie van internationale voetbalwedstrijden. De eerste officiële wedstrijd in het nieuwe stadion op 2 juni 2001 ging tussen Estland en Nederland in het kader van de voorronde van het WK 2002. De oorspronkelijke naam van het “Lilleküla Staadion” wijzigde in 2002 in “A. Le Coq Arena”. Voor 15 miljoen euro kocht Estlands grootste bierproducent het naamrecht voor het nationale voetbalstadion voor een periode van 15 jaar.

Het door architect Haldo Oravas ontworpen stadion telt 9.692 zitplaatsen, verdeeld over drie overdekte en één onoverdekte tribunes. Bij topwedstrijden kan het aantal zitjes worden uitgebreid tot 10.300. Voor concerten wordt de capaciteit geschat op 25.000.

Alle vier de tribunes beschikken zowel over een onderring als over een bovenring. Het merendeel van de zitjes in het stadion is groen terwijl witte zitjes de naam van vaste bespeler FC Flora vormen.

De club van de flamboyante voorzitter Aivar Pohlak werd opgericht in 1990 en is de grootste sportvereniging in Estland. Zowel medio jaren ’90 van de vorige eeuw als rond de eeuwwisseling was de voetbalvereniging ontzettend succesvol. De voorbije jaren moest FC Flora de rol als vaandeldrager van het Estse clubvoetbal overlaten aan stadsgenoot FC Levadia Tallinn.

Bronnen:

www.wikipedia.org