Houtvoortstadion, Sint-Gillis-Waas

geplaatst in: Oost-Vlaanderen, Stadiums | 0

“Football Club Sporting Sint-Gillis-Waas” werd kort na de Tweede Wereldoorlog in 1945 opgericht. De vereniging met kleuren blauw en wit werd in maart 1946 door de KBVB bedacht met stamnummer 4385. Na promotie naar Bevordering in 1962 behaalden de Waaslanders in hun debuutseizoen op de nationale bühne meteen een knappe derde plaats. Nóg knapper dat seizoen was de 0-3 uitoverwinning bij de buren van SK Beveren. De enige nederlaag van het ongenaakbare Beveren dat seizoen. Grootste wapenfeit uit de 66-jarige clubgeschiedenis is wellicht de bekercampagne in het seizoen 1966-67. Sint-Gillis, dat in het provinciale bekertornooi van Oost-Vlaanderen al een aardige reputatie bij elkaar gevoetbald had, bereikte dat seizoen de 1/8 finale in de Beker van België. Na een spectaculaire 3-3 moest blauwwit pas in de strafschoppenreeks de meerdere erkennen in Club Brugge. Het werd 4-5.

Na de degradatie uit Bevordering in 1968 zou het bijna 40 jaar duren eer Sporting opnieuw de neus aan het nationale voetbalvenster zou steken. Na de rentree in 2006 volgde spontaan opnieuw degradatie naar 1e Provinciale. Dit keer deed de club er veel minder lang over om terug te keren. Sinds 2009 voetbalt KFC Sporting Sint-Gillis-Waas in Bevordering B waar het vandaag (jg. 2010-11) nog steeds actief is.

De accommodatie in het Houtvoortstadion is typisch voor een club die jarenlang op het hoogste provinciale niveau actief is geweest. Het aantal zitplaatsen rondom het speelveld is schaars. De overdekte staan- en zittribune over de gehele lengte van het veld wordt bij droog weer nauwelijks benut. De meeste fans verkiezen een plaatsje in de buurt van de kantine aan de overzijde. Zoals gebruikelijk in de lagere reeksen van ons voetbal biedt deze kantine bijna vanzelfsprekend zicht op het speelveld. Wie geen zin heeft om te betalen kan de wedstrijden gratis volgen van op de openbare weg die achter één van beide doelen loopt.