Jahnstadion, Marl, Duitsland

geplaatst in: Buitenland, Stadiums | 0

Jahnstadion, Marl

Club: Marl Sly Dogs, voormalig stadion van TSV Marl-Hüls

Capaciteit: 36.000

Gebouwd: 1924-1927, uitbreiding 1948-1949, bouw zittribune 1962-1964

Toeschouwerrecord: 18.000 TSV Marl-Hüls – Wuppertaler SV (1960)

Andere noemenswaardige feiten:

  • 1984 Pop Festival Marl (Headliners The Cure)
  • Staat op plaats 33 van de grootste stadions in Duitsland

Tegenwoordig wordt het Jahnstadion enkel nog gebruikt door de honkballers van de Marl Sly Dogs maar ooit werden hier grootse plannen gesmeed. Het in 1912 opgerichte TSV Marl-Hüls begon in 1924 aan de bouw van dit stadion en het werd uiteindelijk geopend in 1927. Marl speelde in de Landesliga Westfalen en aspireerde meer. Met het oog op promotie naar de nieuwe Oberligas werd het stadion in 1948 verder uitgebreid.

Het zou echter tot 1954 duren voor TSV die ambitie ook daadwerkelijk kon waarmaken. De club werd Duits amateurkampioen na een klinkende 6-1 overwinning op SpVvg .03 Neu-Isenburg en zou vanaf dan aantreden in de 2. Oberliga West. De club toonde nog ambitie en wist in 1960 door te dringen tot de eliteklasse in de Oberliga West.

In 1962 besloot de club verder te investeren in het stadion en werd er begonnen met de bouw van de markante hoofdtribune. Die tribune werd in 1964 geopend met TSV in een compleet nieuwe situatie. In 1963 hervormde de Duitse voetbalbond de topklasses en werd de Bundesliga in het leven geroepen. TSV Marl had het laatste seizoen van de Oberliga als laatste afgesloten en werd teruggezet naar de Regionalliga West.

Het betekent het einde van de ambities bij de club, na 3 jaren Regionalliga degradeert de club naar de amateurklasses en ondanks een lichte heropleving in 1974 (vice-amateurkampioen van Duitsland) glijdt de club verder en verder weg.

Het betekent ook langzaam maar zeker het einde voor het Jahnstadion. Het stadion raakt nooit gevuld en de stad weigert nog geld te steken in het renoveren van de bouwvallige hoofdtribune. De stad wil de bestaande gronden gaan gebruiken voor woningen en TSV moet verhuizen naar het Loekampstadion. Anno 2010 zijn die plannen echter nog niet in uitvoering gebracht en kan de honkbalvereniging Marl Sly Dogs nog gebruik maken van het veld en een klein deel van de staantribunes.

Bronnen:

www.wikipedia.org

www.stadien-in-baden-wuerttemberg.de