Lyrastadion, Lier

geplaatst in: Afgebroken, Antwerpen, Stadiums | 0

Club: TSV Lyra

Bouwjaar: 1921

Huidige Capaciteit: 3.500

Maximumcapaciteit: 10.000

Net als in het naburige Mechelen wordt ook het Lierse voetballandschap opgedeeld in een “katholiek” en een “vrijzinnig” kamp. Waar in Mechelen het vrijzinnige Racing de underdog is, wordt in Lier deze positie ingenomen door het katholieke TSV Lyra.

Het stadion van de club die dit seizoen uitkomt in Bevordering B ligt even buiten het historische centrum van de Antwerpse provinciestad, verscholen achter een pompstation aan de Mechelsesteenweg. Het terrein zelf ligt er al sinds 1912 toen de club een huurcontract van 99 jaar afsloot met baron du Roy de Wichem. Jammer genoeg zijn de 99 jaar helaas voorbij en verdweent opnieuw een pareltje van Belgische stadionarchitectuur.

De voetbal- en turnvereniging “Lyra” werd op 17 januari 1908 boven de doopvont gehouden nadat enkele voetbal- en turnenthousiastelingen de handen in elkaar hadden geslagen. Lyra was niet louter een sportvereniging, er werd ook toneel gespeeld. In 1910 kreeg de club het stamnummer 55 bij de Belgische Voetbalbond. Omdat de voetbalsport aan populariteit won in de Netestad, konden de Lierenaars na enkele jaren reeds 5 ploegen in competitie brengen. In 1932 bereikte Lyra voor het eerst het hoogste niveau van het Belgisch voetbal waar het zich 6 seizoenen zou kunnen handhaven. Tijdens en vlak na de oorlogsjaren speelde de club “jojo” tussen de 2 topklassen. Hoger dan de 8e plaats in het seizoen 1946-47 zou de club nooit eindigen. Na degradatie in 1950 keerden de Palieters nog één keer terug naar de topklasse maar het seizoen 1953-54 werd er één om snel te vergeten.

Hoewel de vereniging “Lyra” bleef bestaan, fuseerde de voetbalafdeling in 1972 met de stadsrivalen van Lierse SK. Het stamnummer 55 ging verloren maar met stamnummer 7776 voetbalde onmiddellijk na de fusie opnieuw een voetbalclub met de naam Lyra aan de Mechelsesteenweg. Omdat het stadion eigendom bleef van de overkoepelende organisatie kon de “nieuwe” club na de opheffing van de oude op de vertrouwde locatie blijven spelen. Het nieuwe TSV Lyra was een populaire club in de provinciale reeksen en is ondertussen alweer bijna 20 jaar een vaste waarde in het nationale voetbal op het derde en vierde niveau. De club moet het de laatste jaren wel doen zonder de fanatieke aanhang van weleer. Vandaag trekt op zondagmiddag nog gemiddeld een handvol toeschouwers richting Lyrastadion.

Het middengedeelte van de hoofdtribune was authentiek en dateerde van 1921. Van de zijblokken waarmee de tribune na de promotie in 1932 werd uitgebreid, moest er één plaats ruimen voor de bouw van een kantine met 130 plaatsen in 1973. De eveneens in 1932 opgetrokken onoverdekte staantribune achter het doel aan de straatkant bleef gelukkig nog wel helemaal overeind. De laatste grote ingreep aan het stadion dateert van 20 jaar geleden. Toen werd achter het andere doel een chalet met 75 business-seats en een capaciteit van 350 plaatsen opgetrokken.

Bronnen:

Vergeten arena’s: historiek van Belgiës oudste voetbalstadions”. VAN LOOCK Stefan, Roularta Books