Stadion Města Plzně, Pilsen, Tsjechië

geplaatst in: Buitenland, Stadiums | 0

Stadion Města Plzně, Plzeň (Pilsen)

Club: FC Viktoria Plzeň

Capaciteit: 7.475

Wellicht nergens ter wereld speelt een club zo dicht bij de ligasponsor als in de Tsjechische bierstad Pilsen. Enkel de rivier Berounka scheidt de thuishaven van eliteclub FC Viktoria Plzeň van de wereldberoemde brouwerij van Pilsner Urquell waar ook het bier Gambrinus wordt gebrouwen. Aan dit laatste bier dankt de Tsjechische hoogste afdeling haar naam: Gambrinus Liga.

Een vaste waarde op het hoogste niveau is Viktoria Plzeň niet. Opgericht in 1911 als SK Viktoria Plzeň duurde het 20 jaar eer de club ’s lands voetbalelite zou bereiken. Met een 3e plaats in 1933 en een verloren bekerfinale in 1971 tegen Spartak Trnava als voorlopige hoogtepunten oogt het palmares van de ploeg redelijk schraal. Na een tijd als Škoda Plzeň door het leven te zijn gegaan kreeg de ploeg uit Bohemen in 1993 haar huidige benaming. Als typische liftploeg speelde Viktoria Plzeň de voorbije decennia nooit mee voor een hoofdprijs. Vaak is een veilige plaats in de middenmoot het hoogst haalbare voor de club in rood en blauw.

Stadion Města Plzně (Stadion van de stad Pilsen) is in eigen land beter bekend onder de bijnaam “Štruncovy Sady”, naar de wijk waarin het gevestigd is. Het complex dat ontworpen werd door architecten Kavan en Brabec werd opgeleverd in 1953 en telde toen ruim 25.000 plaatsen. Die capaciteit werd door onder andere de renovatie van de hoofdtribune in 1997 opgetrokken tot 35.000.

Een jaar later, in 1998, kreeg het stadion een regelconforme atletiekpiste waardoor er voortaan ook officiële atletiekmeetings konden worden georganiseerd. In 2002 hadden de installaties zwaar te lijden onder de overstroming van de nabijgelegen rivier.

Door de strenge stadionnormen van de Tsjechische voetbalbond die sinds het begin van het seizoen 2003-2004 enkel nog zitplaatsen tolereert voor wedstrijden in de Gambrinus Liga, werd de stadioncapaciteit gereduceerd tot ongeveer 7.500 plaatsen. Een deel van de staanplaatsen werd voorzien van zitjes terwijl een ander deel niet meer toegankelijk is voor het publiek. Opvallend aan het stadion is dat het slechts 2 in plaats van de gebruikelijke 4 lichtmasten telt.

Pilsen mocht één keer gastheer spelen voor de Tsjecho-Slowaakse nationale ploeg. Op 26 april 1972 waren ongeveer 5.000 toeschouwers getuige van de 6-0 overwinning van Tsjechoslowakije tegen het nietige Luxemburg. Op 6 mei 2007 vormde Stadion Města Plzně eenmalig de bühne voor een American football wedstrijd toen de lokale Pilsen Patriots de Highlanders uit Liberec partij gaven.

Bronnen:

Wikipedia

“Strenger als die UEFA”. SEISS Michael in Stadionwelt nr. 13, sept. 2005