Noordberm, Heusden

geplaatst in: Limburg, Stadiums | 0

Het stadion aan de Noordberm in Heusden begon zijn bestaan als thuishaven van KSK Heusden en werd na de fusie van Heusden met Helzold Zolder de standplaats van de nieuwe club Heusden-Zolder.

Lang zou de club niet in het Belfortstadion (zo genoemd naar de hoofdsponsor Belfort International) blijven. In de eerste jaren van hun bestaan was het kleine verouderde stadion het pijnpunt in een wederkerend gevecht tussen de licentiecommissie, die de accomodaties niet goed genoeg vond voor tweede klasse, en de Limburgse club.

Na drie jaren van uitstel en fusieplannen (met o.m. Vigor Beringen waardoor de club naar het Mijnstadion zou uitwijken) zou de promotie naar eerste klasse de club en de gemeente dwingen om een oplossing te zoeken. Een voorstel in de gemeenteraad om het stadion voor 500.000 euro eersteklassewaardig te maken werd verworpen en de fusieclub werd gedwongen tijdelijk uit te wijken naar het veel te grote Fenixstadion van Racing Genk.

K. Heusden-Zolder zou nooit meer naar de Noordberm terugkeren. Na de degradatie uit eerste klasse werd het Fenixstadion verlaten en werd alsnog voor het Mijnstadion in Beringen gekozen. De nieuwe club K. Beringen-Heusden-Zolder (enkel in België kan je een club vinden met 3 plaatsnamen!) was geen lang leven beschoren, in maart 2006 gaat de club failliet.

De gemeente Heusden-Zolder is echter op sportief gebied wel zijn uithangbord kwijt en bereikt een deal met de plaatselijke bevorderingsclub Berkenbos VV, die club zou zijn naam veranderen in VV Heusden-Zolder en de gemeente zou hen uitgebreid steunen. Even was er de hoop dat de nieuwe club zich op de Noordberm zou vestigen maar VV Heusden-Zolder bleef de terreinen van Berkenbos trouw en nam, en passant, wel de lichtinstallatie van de Noordberm over. De reddende engel voor het verlaten stadion zou de nagelnieuwe club SK Heusden 06 zijn. De club nam zijn intrek aan de Noordberm en zorgt er zo voor dat ook in de volgende jaren er nog voetbal wordt gespeeld in het centrum van Heusden.