Poststadion, Berlijn-Moabit, Duitsland

geplaatst in: Buitenland, Stadiums | 0

Gebouwd: 1926-1929

Architect: Georg Demmler (D)

Capaciteit: 60.100 (max.) – huidige: 5.100

Opening: 28/05/1929

Belangrijke wedstrijden:

  • 10/05/1930 Duitsland – Engeland 3-3 (oefeninterland)

  • 24/06/1934 FC Schalke 04 – 1. FC Nürnberg 2-1 (Finale Duits Kampioenschap)

  • 21/06/1936 1. FC Nürnberg – Fortuna Düsseldorf 2-1 n.v. (Finale Duits Kampioenschap)

  • 07/08/1936 Duitsland – Noorwegen 0-2 (Olympisch voetbaltornooi)

Andere noemenswaardige evenementen:

  • 07/07/1935 Bokswedstrijd Max Schmeling (D) – Paolino Uzcudun (E)

Wetenswaardigheden:

  • De Olympische wedstrijd op 7 augustus 1936 tussen Duitsland en Noorwegen is de enige voetbalwedstrijd ooit die door Adolf Hitler werd bijgewoond. Toen bij een 0-2 achterstand Duitslands kansen op een medaille verkeken waren verliet de Führer misnoegd vroegtijdig het stadion.

Het Poststadion in Berlin-Moabit werd tussen 1926 en 1929 gebouwd voor de Post SV Berlin, de sportvereniging verbonden aan de Reichspostverwaltung. Architect van het stadion was Georg Demmler, een voormalig atleet die zelf in verschillende sporten had uitgeblonken. Het sportcomplex dat op de voormalige oefenterreinen van de Pruisische Garde-Ulanen verrees, bestond oorspronkelijk naast een voetbal- en atletiekstadion met 35.000 plaatsen uit 10 tennisvelden, 4 voetbalvelden, een zwem- en roeihal en een buitenzwembad. Tijdens een tweedaags spektakel met sport en cultuur werden de accomodaties op 28 en 29 mei 1929 officieel ingehuldigd.

Tijdens de jaren ’20 en ’30 van de vorige eeuw was het stadion vaak het toneel van belangrijke nationale en internationale voetbalwedstrijden. Onder andere de finales van het Duitse voetbalkampioenschap in 1934 en 1936 werden er gespeeld alsook enkele interlands van die Mannschaft. Naast Post SV Berlin maakten in die periode veel Berlijnse voetbalclubs als vaste- of als gelegenheidsbespeler gebruik van het Poststadion. Niet enkel de bekende voetbaltenoren Hertha BSC en Tennis Borussia Berlin maar ook clubs als Union Oberschöneweide, Berliner SV 92, Blau-Weiß 90 en BSC Kickers 1900 vonden er een tijdlang een stek.

Het bezoekersrecord in het stadion in Berlin-Moabit werd gevestigd op 7 augustus 1936. Die dag daagden er ongeveer 55.000 mensen op voor de wedstrijd tussen gastland Duitsland en Noorwegen in het kader van het Olympisch voetbaltornooi. Duitsland verloor met 0-2 waardoor alle hoop op een Olympische medaille in rook was opgegaan. Getuige van de nederlaag was Adolf Hitler die als slecht verliezer het stadion vroegtijdig verliet. Het zou de eerste en enige voetbalwedstrijd zijn die ooit door de Führer werd bijgewoond.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog, in 1944, werd het stadion zwaar beschadigd door brandbommen. Onmiddellijk na de oorlog, in 1946, werd aangevat met de restauratie van het tribunedak. De decennia na de oorlog werd het stadion voornamelijk gebruikt voor voetbalwedstrijden. Toen Hertha BSC medio jaren ’80 was afgegleden naar de Oberliga (niveau 3) verhuisde het naar het ondertussen in verval geraakte Poststadion. Ook toen de club eind jaren ’80 in de 2e Bundesliga kampte met een tanende publieke belangstelling verhuisde ze naar het stadion in Moabit. Ondanks een plaatsje op de monumentenlijst in 1990 verwerd de prachtige hoofdtribune eind vorige eeuw tot een ruïne terwijl de onoverdekte staantribunes meer en meer overwoekerd raakten.

Een project waarbij werkloze jongeren het stadion zouden saneren leidde in 2003 een nieuw tijdperk in voor het complex. In 2005 werd een synthetische atletiekpiste rondom het speelveld aangelegd terwijl er tegenover de hoofdtribune 2.200 zitjes werden geïnstalleerd op een onoverdekte tribune. Het waren de eerste stappen om het stadion met 10.000 plaatsen opnieuw geschikt te maken voor voetbal op Regionalliga niveau.

Enkele jaren geleden vatte Tennis Borussia Berlin het plan op om na meer dan 75 jaar terug te keren naar het stadion waarin het tussen 1924 en 1931 z’n thuiswedstrijden had gespeeld. De ambitieuze bouwplannen voor een stadion met 16.000 plaatsen waarin de oude beschermde hoofdtribune zou worden geïntegreerd, kwamen van de tekentafels van het architectenbureau van Albert Speer jr. , de zoon van Hitlers huisarchitect Albert Speer sr. . Maar de club ging financieel overstag en de bouwplannen belandden samen met de ambities van Tennis Borussia in de papiermand.

Naast vaste bespelers SC Union 06 Berlin en Berlin AK 07 maken vandaag ongeveer 200 scholen en verenigingen uit Berlijn gebruik van het sportcomplex. De volledige restauratie van de beschermde hoofdtribune is bijna voltooid. Achter één van beide doelen werd gestart met de her-aanleg van een onoverdekte staantribune. Het volledige complex behelst naast het stadion 5 voetbalvelden en 1 futsalveld met kunstgras, 2 atletiekbanen, 1 sporthal, 1 rolschaatsbaan en 1 roeisimulatie hal.

Bronnen:
http://www.tagesspiegel.de/berlin/albert-speer-entwirft-fussball-arena-fuer-mitte/1193652.html

www.gedenkmal-berlin.de

http://www.stiftung-denkmalschutz-berlin.de/projekte/das-poststadion/geschichte/

Deutschlands größte Stadionruine . in “Das Grosse Buch der deutschen Fussball-Stadien. SKRETNY Werner.