Riemsterweg, Kleine-Spouwen

geplaatst in: Limburg, Stadiums | 0

Het oude stadion van Rapid Spouwen ligt er op zondagochtend ogenschijnlijk verlaten bij. Niet geheel verwonderlijk want toen Rapid Spouwen en Gold Star Mopertingen in 2002 fusioneerden werd het plein aan de Riemstersteenweg verlaten voor de nieuwere accomodaties in Mopertingen. De pleinen in Spouwen worden door de jeugd van de fusieploeg gebruikt maar ook daar gaan stemmen op om alles samen te brengen en dat zou het einde betekenen voor dit kleine authentieke stadion.

Nadat ik mijn fotoronde heb gemaakt blijkt het terrein toch niet verlaten te zijn en maak ik kennis met de terreinverzorger die honderuit verteld over de gloriedagen van de dorpsploeg Rapid Spouwen. Zo brengt hij me bij dat de naam Rapid niet afkomstig is van een fan van Rapid Wien of Rapid Boekarest maar wel van het bedrijf van de eigenaar/voorzitter/geldschieter: de wasserij Rapid. Ook wijst hij me op het feit dat naarmate de club steeg door de reeksen er werd bijgebouwd, iets waarvan je hier en daar wat sporen van kan zien, zo is er een trap die aan de onderkant van een andere trap uitkomt.

We halen nog even wat herinneringen op aan de jaren dat Rapid een grote naam was in dit deel van Limburg, mede door het geld van de voorzitter kon de club zelfs spelers bij ondermeer Patro weghalen en klommen ze snel op door de provinciale reeksen en was het geruime tijd een vaste waarde in de derde klasse.

Helaas, zoals zovele kleine clubs die van één man afhangen, bleef het sprookje niet duren en Rapid Spouwen zakte terug naar de provinciale reeksen.

De fusie met Mopertingen lijkt wel nieuw leven in de club geblazen te hebben want in het eerste jaar van hun bestaan wist de club weer de stap naar bevordering te maken en daar konden ze dit seizoen vrij makkelijk het behoud verzekeren.