Sport utcai Stadion, Boedapest, Hongarije

geplaatst in: Buitenland, Stadiums | 0

Sport utcai Stadion, Budapest VIII

Club: BKV Elore SC

Capaciteit: 2.400 zitplaatsen

Opening: 1929

Vlak naast het stadion van MTK Budapest ligt dit sportveld met enig mooie tribune.
Het is de thuishaven van het in 1912 opgerichte BKV Elore SC, de club van wat men vrij vertaald het “Boedapest Weg- en Spoortransport Bedrijf (BKVT)” zou kunnen noemen.
De clubnaam klinkt wellicht weinigen bekend in de oren. De nationalisatie door de communistische overheid na de Tweede Wereldoorlog ontnam de geel blauwen dan ook elke kans op een mooie toekomst. Vandaag vegeteert BKV Elore weg in de anonimiteit van de 2e afdeling oost van het Hongaars voetbal.

Toen eind jaren ’20 van vorige eeuw werd aangevat met de bouw van het sportcomplex aan Hungária Körút waren de omwonenden er van overtuigd dat zulk een groot complex niets anders kon zijn dan het nieuwe nationale sportstadion. Rondom het speelveld werden in ellipsvorm staanplaatsen opgetrokken uit gewapend beton en de in 1929 gebouwde hoofdtribune met 2.400 zitplaatsen is vandaag nog even indrukwekkend als 80 jaar geleden.

Tijdens mijn bezoek maakte een oude man die dienst deed als portier met veel misbaar duidelijk dat ik niet welkom was om binnen enkele foto’s te schieten. Na een kleine inspectieronde rondom het stadion lukte het me alsnog om via een achterpoortje een plaatje te schieten van de tribune.

Meer foto’s

Bronnen:

Sporting Spaces (in de reeks „ Our Budapest“). ZEIDLER Miklós, uitg. City Hall