Stade Georges Pètre Stadion, Evere

geplaatst in: Brussel, Stadiums | 0

FC Saint-Josse, de huidige bespeler van het Stade Georges Pètre mag dan op haar website wel pronken met de geschiedenis van RCS Saint-Josse, in werkelijkheid bestaat de club slechts een handvol jaren en is het niet meer dan de symbolische opvolger van de volksclub uit de kleinste Brusselse gemeente.

Het in 1915 opgerichte Royal Cercle Sportif de Saint-Josse kon bogen op een tiental jaren in de nationale klasses en één seizoen in de tweede klasse in 1933. Echt succesvol was de club daarin niet, want het verdween al in 1935 opnieuw van het landelijke toneel om pas in de jaren 50 opnieuw een 5-tal jaren in de derde, en na de competitiehervorming, 4de klasse te spelen. Het volgende noemenswaardige feit dateert dan al van 1988 als de club fusioneert met Arsenal Evere en als Cercle Sportif Arsenal Saint-Josse door het leven zal gaan.

In 1998 verandert men de naam echter opnieuw naar CS Saint-Josse en begint men opnieuw aan een opmars. In 2000 beukt men wederom de deur naar de nationale reeksen open maar opnieuw is het feest van korte duur: niet alleen degradeert de club op het einde van het seizoen, door een fusie met Royal Uccle Forestoise Léopold Football Club (zelf al een fusie tussen een 3-tal Brusselse clubs) verdwijnt het stamnummer 83 van de bondslijsten.

Het Stade G. Pètre heeft twee bijzondere kenmerken: het eerste heeft te maken met de ligging want het sportcomplex van de gemeente Sint-Joost ligt niet in de dichtbevolkte gemeente Sint-Joost-ten-Node zelf maar het grotere Evere. De tweede bijzonderheid is de prachtige witte zittribune. Groudhoppers kennen van Brussel vooral de betonnen kuip van het drie linden stadion, de geruïneerde tribunes van het Stade de Crossing of de geklasseerde tribune van Union maar dit pareltje mag zich gerust in dat rijtje voegen.