Stadion Rivierenhof, Deurne

geplaatst in: Antwerpen, Stadiums | 0

Een zittribune met meer dan 1.000 zitjes is wellicht iets te ruim bemeten voor deze geplaagde Antwerpse fusieclub want hoewel Tubantia vóór de Tweede Wereldoorlog kon rekenen op een behoorlijke achterban vindt vandaag nog slechts een handvol toeschouwers de weg naar het Rivierenhof. Binnenkort bestaat de club wellicht niet meer want de fusieplannen met buur Rochus FC zitten in een ver gevorderd stadium. Tubantia FC werd opgericht in 1915 door een groepje straatvoetballers aan de Antwerpse stadswallen in Borgerhout. De naam “Tubantia” is ietwat ongewoon vermits het de Latijnse naam is voor de Nederlandse regio Twente. De inspiratie voor hun clubnaam vonden de jongeren bij de Nederlandse voetbalclub HVV Tubantia uit Hengelo. De gekozen clubkleuren waren groen en wit.

Het duurde 16 jaar eer de Antwerpse ploeg een vaste stek zou vinden in het Deurnese Ter Rivierenhof want nadat er aanvankelijk op het terrein van “Café Hippodrome” aan de Stenenbrug in Borgerhout werd gespeeld verhuisde de club een jaar later naar het enkele honderden meters verderop gelegen Braboveld om nog later te verhuizen naar de Muggenberg. Aan het einde van seizoen 1925/26 promoveerde Tubantia voor het eerst naar bevordering, toen nog het derde nationale niveau. Het was het begin van de gouden periode van de club want niet enkel speelde ze in 1927 de finale van de Beker van België, in het voorjaar van 1930 promoveerde ze zelfs naar het hoogste niveau van de vaderlandse competitie. Op infrastructureel vlak kwam de promotie eigenlijk te vroeg waardoor het eerste seizoen in “Ereklasse” deels op de Bosuil en deels op het Kiel werd afgewerkt. Het eigen stadion “de Put” in het Ter Rivierenhof werd op 30 augustus 1931 feestelijk ingespeeld met een oefenwedstrijd tegen het Tilburgse NOAD. Naast een tribune met 4.500 zitplaatsen beschikte het stadion over 8.500 staanplaatsen. Tubantia FC speelde er slechts 1 seizoen op het hoogste niveau want de volgende 16 jaar zouden de parkjongens een vaste waarde worden in wat we vandaag de “tweede klasse” noemen.

Omdat tijdens de oorlogsjaren het stadion werd ingepalmd door de bezetter verhuisde Tubantia voor z’n thuiswedstrijden naar het veld van de buren van SK Borgerhout. Na de fusie in 1960 met laatsgenoemde club zou dit de vaste thuishaven worden van fusieclub K. Tubantia Borgerhout FC. De naam van de ploeg met stamnummer 64 zou later vervlaamst worden tot K. Tubantia Borgerhout VK. De groenwitte clubkleuren werden bij de fusie ingeruild voor het rood en wit uit het gemeentewapen.

Enkele jaren na de fusie degradeerde de Rivierenhofploeg naar bevordering waar ze met uitzondering van enkele seizoenen 1e provinciale bijna 30 jaar zou spelen. Onder sportieve leiding van Paul Put beleefden de Rivierenhof-jongens begin jaren ’90 een laatste glorieperiode. Tubantia liet in een felle titelstrijd de ijsroomclub uit Tielen achter zich en maakte enkele seizoenen het mooie weer in 3e nationale met een knappe 3e plaats achter VC Westerlo en Cappellen FC in het debuutseizoen 1993/94. Omdat de “den Tuub” niet de financiële armslag had om de betere spelers aan zich te binden, volgde in 1997 de degradatie die zou leiden tot 2e provinciale.

De oversized tribune in het Rivierenhof die begin jaren ’70 werd opgetrokken geraakt enkel gevuld voor oefenwedstrijden tegen Royal Antwerp FC of Germinal Beerschot. De laatste keer dat Tubantia zelf veel volk naar het stadion kon lokken was op Hemelvaartsdag 2007. In aanwezigheid van 1.500 toeschouwers en onder het oog van de camera van lokale televisiezender ATV wonnen de Antwerpenaars toen de finale van de eindronde tegen Wuustwezel. Op de promotie en 2 seizoenen bevordering volgde helaas opnieuw de degradatie naar provinciale. Vandaag zijn een nieuwe degradatie en het mogelijke einde van de club nakend. Bekende namen die ooit de Borgerhoutse kleuren hebben verdedigd zijn die van de Antwerpse voetballegenden Jef Mermans en Rik Coppens. Verrassende naam ook wellicht is die van de betreurde wereldkampioen wielrennen Stanneke Ockers. Ook in de huidige seizoensgidsen komt men de naam Tubantia nog overal in Europa tegen want net als Zulte-Waregem-doelman Kenny Steppe toonde ook AS Roma-middenvelder Radja Nainggolan ooit z’n voetbalkunsten in het Rivierenhof.