KSK Tongeren Hedera Millen – KFC Dessel Sport

geplaatst in: 2008, Groundhop | 0

tongeren2

vs

dessel

 

Stadion de Keiberg, Tongeren

Bezocht op 04/10/08
Derde Klasse B: KSK Tongeren Hedera Millen – KFC Dessel Sport 3-1
Toeschouwers: +/- 500

Koninklijke Sportkring Tongeren Hedera Millen. Een hele mond vol en niet verwonderlijk dat deze club in de volksmond simpelweg “den Eskaa” wordt genoemd.
Gelegen in de oudste stad van België voert de club geschiedenis hoog in het vaandel. De beeltenis van Ambiorix, de koning van de Eburonen die een opstand tegen de Romeinen orchestreerde kan je dan ook overal terugvinden: in het stadion zelf, op de drankbonnetjes, op het scorebord, zelfs op de tribune, al kan dat ook gewoon een man met een grote snor geweest zijn.

De club zelf kan haar geschiedenis traceren tot 1908. Dan wordt de Cercle Sportif Tongrois opgericht. Deze ploeg verdwijnt echter alweer snel en er is een doorstart in 1917 met CS Tongrois. Deze ploeg stootte vrij snel door naar de nationale afdelingen en bleek een blijvertje. In 1939 dan werd de naam vervlaamst naar Tongerse Sportvereeniging Cercle.
Een langzame terugval door de de klasses en een bijna degradatie naar de provinciale afdelingen noopte de club in 1969 tot een fusie met de andere Tongerse club: Patria Tongeren.
De fusieclub werd SK Tongeren genoemd en bereikte haar hoogtepunt door in de seizoenen 81-82 en 82-83 in de hoogste klasse te spelen.
Na de degradatie kreeg de club het moeilijker en in 1996 volgde de val naar de derde klasse waar ze sindsdien de dienst uitmaken. In 2006 kwam dan de fusie met het vlakbij gelegen Hedera Millen waarbij de achterliggende gedachte was om zo snel mogelijk een volwaardige tweedeklasser te worden.

De Eburonenploeg speelt nu al sinds 2006 op de Keiberg maar het stadion blijft er onafgewerkt uitzien, er is maar één overdekte tribune en de rest van het veld is omgeven door open hekken. Niet ideaal zo zou op deze koude herfstavond blijken.
Er zijn nog andere dingen die aangeven dat het stadion nog niet helemaal gefinaliseerd is, zo moet je door de sporthalingang en de cafetaria naar de achterkant van het gebouw om een ticket te kopen en blijkt de ingang naar het stadion gewoon een dubbele deur in de cafetaria te zijn.
Buiten kom ik dan ook te weten dat de hamburgerstand ook dienst doet als fanshop. Mocht ik een clubshirt gekocht hebben dan had ik het waarschijnlijk toch eerst even degelijk uitgewassen alvorens het aan te doen.

De zittribune zelf is sober maar degelijk maar geeft wel een stadiongevoel. Jammer genoeg wordt dit gevoel teniet gedaan door de rest van het stadion. Het plein is nog steeds omgeven door open hekken die geen enkele bescherming tegen de gure wind bieden. Jammer.

Voor de wedstrijd zelf worden nog de jeugdploegen voorgesteld, sinds de fusie met Millen heeft de club meer dan 500 jeugdspelers en is daar terecht trots op.

De match zelf dan: Tongeren staat met zijn piepjonge kern onverwacht aan kop in derde B en wil die positie vasthouden. Met Dessel keert dan weer een bekend persoon terug: Dessel trainer Valere Billen was het vorige seizoen bij Tongeren de ernstig zieke Lei Clijsters komen vervangen.
De match begint sterk, met twee ploegen die duidelijk lak hebben aan het woord studieronde.
In de 10de minuut soleert Bram Criel door de Tongerse defensie en wordt hij in het strafschopgebied onderuitgewerkt. Strafschop en die wordt feilloos omgezet door Persa.
Den Eskaa is nu verplicht om aan te vallen en dat zorgt ervoor dat er nog goede kansen komen aan beide kanten. De beste kans is echter opnieuw voor Dessel waar Didier na voorbereidend werk van Criel voor een open doel mist.
Bij de rust is het nog steeds 0-1 en iedereen haast zich naar binnen om op te warmen.

In de tweede helft blijven de beide ploegen elkaar in evenwicht houden met kansen aan beide kanten.
Tot een lange bal over de verdediging van Dessel valt en de Tongerse spits Bouslama de bal voorbij doelman Van Hoof kan tikken. 1-1
De twee ploegen blijven voluit voor de winst gaan maar de kansen worden aan beide kanten gemist.
Als de laatste 5 minuten op het scorebord ingaan en de meeste toeschouwers al halsreikend uitkijken naar de warme kantine of een verwarmde auto gebeurdt het dan toch.
Hossay haalt uit vanuit de tweede lijn en de bal verdwijnt in het Desselse doel. 2-1 en de Tongerse supporters worden begrijpelijk gek. Enkele minuten later is het helemaal afgelopen: een mooie aanval wordt uiteindelijk door Daerden afgewerkt, 3-1 en Tongeren kan nog minstens één extra week van de toppositie genieten alvorens het sterke Racing Mechelen partij te moeten geven.