RBC Roosendaal – FC Dordrecht

geplaatst in: 2011, Groundhop | 0

rbc

vs

dordrecht

 

MariFlex Stadion, Roosendaal

Bezocht op 06/05/2011
Jupiler League: RBC Roosendaal – FC Dordrecht 3-2
Toeschouwers: 4.425

Op de laatste speeldag in de Nederlandse Jupiler League staat vandaag nog heel wat op het spel. Terwijl bovenaan RKC Waalwijk en FC Zwolle om de kampioenstitel strijden, trachten onderaan Fortuna Sittard, Almere City en RBC Roosendaal de degradatiedans te ontspringen. De aflopende competitie werd helaas niet enkel óp maar vooral ook náást het veld beslist. Maar liefst 9 clubs werden dit seizoen om financiële redenen met puntenaftrek bestraft. Meest recente slachtoffer van de KNVB-licentiecommissie is RBC Roosendaal. De grensbewoners zagen begin deze week hun totale puntenaantal met 3 eenheden in mindering gebracht waardoor ze in één klap op de bodem van de rangschikking belandden. Degradatie uit het betaald voetbal betekent voor RBC meer dan waarschijnlijk het einde van de club. Daarom dat de wedstrijd van vanavond er één is op leven en dood. De oranjehemden moeten de 3 punten thuis houden en hopen dat naaste degradatieconcurrenten Fortuna Sittard en Almere City verliezen tegen resp. RKC Waalwijk en FC Den Bosch. Enig lichtpuntje voor de Roosendalers is dat tegenstander FC Dordrecht ook recent met 3 strafpunten werd bedacht waardoor de Zuid-Hollanders in hun laatste duel niets meer te winnen of te verliezen hebben.

Onder het motto “beter een goede buur dan een verre vriend” hebben we ons begin deze week voorgenomen om onze vrienden aan de andere kant van de grens een hart onder de riem te steken in hun strijd om het behoud. Enkel de lokale burgemeester dreigde eergisteren alsnog roet in het eten te strooien. Hij kleefde op het duel plots het etiket “risicowedstrijd” met alle onpraktische gevolgen van dien: gesloten loketten op de wedstrijdavond, één kaartje per identiteitsbewijs, voorverkoop tot 17 u, kortom alles om het de gewone voetbalfan zo onaangenaam mogelijk te maken. Gelukkig konden wij rekenen op Michel, een RBC-supporter woonachtig te Kapellen. Hij regelde voor ons de gratis kaartjes zodat we vanavond alsnog getuige kunnen zijn van de apotheose van de Jupiler League jaargang 2010-2011.

Mocht RBC Roosendaal blijven bestaan dan viert de club volgend seizoen haar 85e verjaardag. De “trots van Roosendaal” werd in 1927 geboren uit het huwelijk tussen VV Roosendaal en de Roosendaalsche Boys. Het absolute hoogtepunt in de geschiedenis van de bescheiden grensclub is waarschijnlijk de bekerfinale die ze als eerstedivisieclub verloor tegen Ajax Amsterdam in 1986. In 2000 promoveerden de oranjehemden voor het eerst in hun bestaan naar de Eredivisie. Maar daar werden ze gewogen en te licht bevonden. Na één jaar Eerste Divisie maakten de Brabanders in 2002 echter opnieuw hun opwachting op het hoogste niveau. Deze keer zouden ze het er 4 seizoenen uitzingen. Ondanks een uitstekende mix van jong talent en ervaring kon RBC na de tweede degradatie geen snelle terugkeer bewerkstelligen. Met de gemiste promotie bleek de club in een neerwaartse spiraal terechtgekomen te zijn. Het voorlopig dieptepunt van deze negatieve trend werd de voorbije week bereikt. Het zwaard van Damocles hangt aan een zijden draadje boven het hoofd van de Roosendaal Boys Combinatie. De club voert een doodstrijd en bij eventuele degradatie naar het amateurvoetbal gaat de stekker er meer dan waarschijnlijk uit. Niet dat ze in Roosendaal geen ervaring hebben met amateurvoetbal. Begin jaren ’70 van vorige eeuw werden de Roosendalers al eens door de KNVB voor meer dan 10 jaar uit het betaalde voetbal weggesaneerd.

Net als de thuisclub speelden de bezoekers uit Dordrecht de voorbije decennia voornamelijk in de Eerste Divisie. Na hun laatste korte avontuur op het hoogste niveau zijn de Zuid-Hollanders alweer 16 jaar vaste waarde op het tweede plan. De voorbije 40 jaar veranderde de opvolger van DFC maar liefst zes keer van naam en zowaar ook enkele keren van clubkleuren. Maar erg veel zoden aan de dijk hebben al deze mutaties niet gebracht. FC Dordrecht dat kan rekenen op een kleine maar trouwe supportersschare kampt een beetje met een grijze muis imago. Een zesde plaats in de Jupiler League in 2007 bleek het hoogst haalbare voor de groenwitten sinds de laatste degradatie in 1995. Ook deze jaargang in de middenmoot was er helaas weer één om snel te vergeten. Wellicht is de wedstrijd van vanavond nog één van de belangrijkste van het seizoen. FC Dordrecht treedt op als scherprechter in de degradatiestrijd.

Wanneer we op deze tropische vrijdagavond ruim een uur voor de wedstrijd bij het MariFlex Stadion arriveren, merken we dat de lokale fans gehoor hebben gegeven aan de oproep van de club om zich in de oranje clubkleuren te tooien. Hoewel de spanning te snijden is, is de sfeer rondom het stadion gemoedelijk. Tussen de aanwezige fans zien we ook de assistent-bondscoach van Turkije, Pierre van Hooijdonk. De ex-speler van o.a. Celtic, Nottingham Forest, Feyenoord en Benfica begon z’n profcarrière bij thuisclub RBC. Voorlopig doet niets vermoeden dat we vanavond te gast zijn bij een “risicomatch”. Er komt zelfs geen fouilleren aan te pas wanneer we tien minuten voor wedstrijdaanvang het stadion betreden. Een storm in een glas water wellicht of vreest het stadsbestuur dat vooral zijzelf kop van jut zullen zijn wanneer deze avond straks geen “happy end” kent? Het lokale bestuur besliste onlangs om niet langer belastinggeld in de bodemloze RBC-put te zullen storten.

Eén van de grote uitgaveposten van de club de voorbije jaren was het MariFlex Stadion. Het stadion dat het afgelopen decennium ook naar de namen “Vast&Goed Stadion”, “Rosada Stadion” en “RBC Stadion” luisterde werd vorige zomer ondanks de financiële problemen voorzien van een kunstgrasveld. Het is alweer meer dan 10 jaar geleden dat RBC Roosendaal het sfeervolle oude Sportpark De Luiten verruilde voor deze “all seater” op bedrijventerrein Borchwerf. Met amper zeven rijen zitjes beschikt het stadion over een capaciteit van bijna 5.000 plaatsen. Wellicht uniek voor een modern stadion in het Nederlandse betaalde voetbal is dat enkel het 400 plaatsen tellende uitvak van afrastering werd voorzien. Het brave RBC-legioen blijft ook zonder hekken of gracht weg van het speelveld. De plannen om een tweede ring bovenop het stadion te plaatsen werden enkele jaren geleden in het vriesvak gestopt. Het voorbije seizoen was het stadion meestal slechts half gevuld. Maar wanneer, zoals vandaag, de tribunes aardig vol zitten, dan is het Mariflex Stadion een kolkende arena.

Sfeervol is het vanavond alleszins, zeker wanneer we met onze “gids” Michel plaatsnemen te midden van de Volta Side. Met de veelal tieners van de plaatselijke spionkop voor ons en een klein legioen Antwerp-fans achter ons is de sfeer vergelijkbaar met die van een bekerfinale. Wanneer de spelers het veld betreden raken we even in ademnood door de vele rookpotten maar wanneer enkele minuten later de rook om ons hoofd is verdwenen kunnen ook wij genieten van deze voetbalthriller. Vanaf het eerste fluitsignaal klampen de Roosendalers zich vast aan de laatste strohalm die hen rest om hun hachje in het betaald voetbal te redden. Terwijl op de andere speelvelden de tussenstanden in positieve zin evolueren, moeten de oranjehemden tot de 24e minuut wachten eer ook zijzelf aan de voorwaarde voldoen om in leven te blijven. Wanneer Pepijn Veerman een voorzet van Melvin de Leeuw in doel besluit gaat het stadion uit de bol en worden we getrakteerd op een bierregen. We kunnen het gebaar van de Antwerp-fans achter ons maar matig appreciëren maar zijn te zeer op de wedstrijd gefocust om aanstoot te nemen aan de ranzige bierdouche. In de degradatiestrijd volgen emoties elkaar doorgaans snel op. Wanneer 3 minuten na de openingstreffer Renaldo Jongebloet de bordjes weer in evenwicht hangt wordt het muisstil in het stadion. Het siert FC Dordrecht dat het z’n sportieve plicht vervult. Na de gelijkmaker gaan zowel de thuisclub als de bezoekers nog enkele keren hun kans maar vóór de rust wordt er niet meer gescoord.

Na tien minuten aanschuiven voor een biertje tijdens de pauze besluiten we voor de tweede helft drogere oorden op te zoeken. We hopen op nog minstens één doelpunt voor de thuisclub maar hebben geen zin in een tweede bierdouche. Net als in de eerste helft gaat RBC ook de tweede helft meteen op zoek naar een doelpunt. En gescoord wordt er, al zij het aan de verkeerde kant. De 1-2 van Santy Hulst in de 50e minuut voert menig thuissupporter tot wanhoop. Is dit het einde van de trots van Roosendaal? Neen! Want nadat Melvin de Leeuw in de 55e minuut de bal net naast besluit, krijgt hij amper één minuut later met een prachtige volley de bal wél over de doellijn. Het stadion herleeft maar beseft dat een gelijkspel niet voldoende is. Gedragen door een enthousiast publiek geven de Brabanders het beste van zichzelf en wanneer diezelfde de Leeuw enkele minuten later bij een hoekschop van de sokken wordt gelopen wijst de scheidsrechter naar de stip. De Leeuw zelf doet het stadion ontploffen wanneer hij de bal voorbij de Dordrecht goalie knalt. De sfeer in het stadion heeft dat van een wedstrijd op Champions League niveau bereikt. Hoewel RBC nog dicht bij de 4-2 komt proberen de thuisspelers in de eerste plaats met man en macht de voorsprong vast te houden. Even voor affluiten stokt in meer dan vierduizend kelen de adem wanneer een prachtig schot van bezoeker Erik Quekel op de lat van het RBC-doel uit elkaar spat. De voetbalgoden zijn deze avond blijkbaar oranje gezind.

Ondertussen doen de gunstige tussenstanden in Sittard en Den Bosch als een lopend vuurtje de ronde door het stadion. Na het laatste fluitsignaal ontploft de mini-arena. Wanneer enkele minuten later de nederlagen van Fortuna Sittard en Almere City worden bevestigd is de sportieve redding van RBC Roosendaal een feit. De ontlading bij zowel spelers als supporters is groot. Dik een kwartier na affluiten wordt op en naast het veld nog stevig gevierd. Het clublied “Eél de wèreld magget ‘ore” wordt door menig supporter ingezet.

Aan de degradatie aan de Topklasse is de grensclub op wonderbaarlijke wijze ontsnapt maar wat de toekomst betreft blijft het koffiedik kijken. Held van de avond Melvin de Leeuw vertrekt straks naar Cambuur Leeuwaarden terwijl in de clubkas een onmetelijk diepe kloof gaapt. Positief alvast is dat potentiële investeerders die vanavond aanwezig waren hebben kunnen vaststellen dat voetbal wel degelijk leeft onder de Roosendaalse bevolking.

Bronnen:

Voetbal International: seizoensgids 2010/2011.

“Het Stadioncomplex”. REURINK Ferry, uitg. Het Sporthuis

“RKC promoveert na fraaie inhaalrace”. MISSET Robert, in “De Volkskrant” 07/05/2011

www.rbc-online.nl