Brøndby IF – Viborg FF

geplaatst in: 2008, Groundhop | 0

 

Brøndby Stadion, Brøndby

Bezocht op 07/05/2008
SAS Ligaen: Brøndby IF – Viborg FF 1-1
Toeschouwers: 11.320

Brøndby IF, voluit Brøndby Idræts Forening, is wellicht de bekendste Deense voetbalclub buiten de eigen landsgrenzen. Naast aartsrivaal FC København en het kleinere Lyngby BK is de club één van de drie hoofdstedelijke vertegenwoordigers op het hoogste Deense voetbalniveau. Een échte traditieclub is “de trots in geel en blauw” niet, daarvoor is de vereniging uit de zuidelijke periferie van Kopenhagen met haar 44 jaar net iets te jong. De club maakte pas in 1982 haar intrede op het hoogste niveau maar sindsdien is ze nauwelijks nog uit de top van het Deense voetbal weg te denken. Het jaar 1985 was een scharnierjaar voor de club: Brøndby IF werd dat jaar niet enkel de eerste Deense profclub, het kon ook de eerste landstitel op de toen nog lege erelijst schrijven. Nadien zouden er nog 9 titels en 6 bekers (waarvan de laatste een week geleden) volgen. Europees schitterde de ploeg vooral in 1991 toen ze de halve finale van het UEFA Cup-tornooi bereikte. Sinds het behalen van de Deense double in 2005 gaat het iets minder met de club. Het laatste noemenswaardige wapenfeit tot vorige week was het winnen van de Royal League, de nieuwe Scandinavische superliga, in 2007. De recente bekerwinst van vorige week moet het trotse Brøndby opnieuw met de successen van weleer doen aanknopen.

De snelste manier om vanuit het centrum van de hoofdstad met het openbaar vervoer naar Brøndby te reizen is de “S-Tog”. Ongeveer een kwartier nadat we in het centraal station van Kopenhagen op deze voorstadtrein zijn gestapt komen we aan in Glostrup.
Aan de infobalie van de Deense spoorwegen hadden we begrepen dat we het stadion zouden zien liggen van op het perron in Glostrup maar niets is minder waar.
Een jong koppeltje wijst ons tussen de saaie rijen woonhuizen de weg naar de arena. Wanneer we 20 minuten gewandeld hebben en nog steeds geen stadion opmerken vrezen we ergens de verkeerde straat te zijn ingedraaid (het stadion lag toch vlakbij?). We vragen opnieuw een local om raad en hij stelt ons gerust. We bevinden ons inderdaad op een steenworp van het stadion dat echter door een kleine groenzone aan ons gezichtsveld wordt onttrokken.

Tijdens de beginjaren van de club stelde de geelblauwe thuishaven niet meer voor dan een veld met enkele rijen staanplaatsen. Het verhaal gaat dat het Brøndby-“stadion” in de jaren ‘60 en vroege jaren ‘70 van vorige eeuw slechts 50 cm hoog zou geweest zijn.
Het stadion groeide vervolgens mee met de club en na een eerste tribune en lichtmasten in 1978 volgde 4 jaar later ook een tweede overdekte tribune. Daarna was het 10 jaar wachten eer er achter beide doelen ook iets verrees wat op een tribune leek. Zijn definitieve vorm kreeg het stadion uiteindelijk rond de eeuwwisseling na een investering van omgerekend ongeveer 29 miljoen euro. De huidige capaciteit verschilt naargelang de bron maar ligt ergens rond de 30.000 (voornamelijk) zitplaatsen.

Het Brøndby Stadion is mooi doch oogt aan de buitenkant eerder saai. De oorspronkelijke lichtmasten werden vervangen door schijnwerpers in het dak. Een trend die zich helaas overal in Europa doorzet.
De met spiegelglas beklede voorgevel van de hoofdtribune geeft een zakelijke indruk. Hier bevindt zich de ingang voor de spelers alsook die voor de pers, vips en genodigden. De mooie, en vandaag druk bezochte, fanshop zit eveneens in het hoofdgebouw. Vanavond worden naar aanleiding van de bekerwinst van een week geleden ook vóór de clubshop shirts verkocht.

De tribunes achter beide doelen bleven gevelloos. Vermits de verkoop van losse tickets vanuit een paar containers naast het stadion gebeurt kan men in de toekomst in deze tribunes misschien de loketten onderbrengen? Deze primitieve installaties steken schril af tegen het keurige en moderne geheel van de rest van het complex. Opvallend toch hoe men bij de bouw van moderne stadions vaak de loketten lijkt te vergeten. Een half jaar geleden viel me dat in Duisburg ook al op: vergelijkbaar stadion, zelfde loketcontainers…

De tribunes achter beide doelen zijn langs de buitenzijde identiek.
Achter het rechterdoel (van de kant van de hoofdtribune gezien) staat de tribune voor de spionkop. De ingang van deze tribune wordt opgefleurd met een lijst van Deense Brøndby-internationals. Tussen de –toch wel indrukwekkende- opsomming vinden we enkele zeer bekende namen als Kim Vilfort, Michael Laudrup en natuurlijk Peter Schmeichel.
Achter de tribune langs de lange zijde is er een kantine voor de thuissupporters. Ook hier werd het strak en sober gehouden.

Naast het stadion ligt het B-veld van de club. Een in bruinrode baksteen opgetrokken clubhuis achter één van beide doelen en een onoverdekte zittribune volstaan voor het B-elftal dat uitkomt in de derde afdeling.

Een uur voor de wedstrijd betreden we nagenoeg als eersten het stadion. Onze tickets zijn ongenummerd wat wil zeggen dat we overal mogen gaan staan of zitten behalve op de hoofdtribune of in het bezoekersvak. Dat die “overal” relatief is blijkt wanneer een man ons er 3 kwartier later op wijst dat we gereserveerde abonneezitjes hebben gekozen…
Terwijl het veld een laatste sproeibeurt krijgt worden op 2 reuzenschermen in 2 hoeken van het stadion beelden getoond van vorige edities van de partij tussen Brøndby en Viborg.

Met een Royal Beer en een Deense hotdog in de hand bewonderen we de lege tribunes van het stadion. Zowel op de eerste als op de tweede ring hebben de tribunes blauwe zitjes. Op de bovenste ring werden de hoeken dichtgebouwd. Vanuit één van deze hoeken zullen we uiteindelijk de wedstrijd volgen. Op de hoofdtribune lijkt alles wat ruimer bemeten. Hier bevindt zich tussen beide ringen een achterglas gedeelte voor vips over de hele lengte van het veld. Opvallend bij deze loges en business seats is dat de glazen wand niet vlak is maar schuin naar voren springt.

Voor wedstrijden op nationaal niveau worden de zitjes op de onderste ring van de “spionkop-tribune” net zoals bij sommige Duitse clubs weggenomen. Dat de harde kern de wedstrijden intens beleeft blijkt uit de scheefgezakte treden achter doel. Een nachtmerrie voor mensen die snel zeeziek worden.
Het bezoekersvak achter het andere doel telt enkel zitplaatsen. Vanavond zal dit vak bevolkt worden door een 25-tal Viborg “enthousiastelingen”…

We koesteren geen al te hoge verwachtingen voor deze wedstrijd vermits het aflopende seizoen voor de thuisclub één van de slechtste sinds mensenheugenis is geweest. De huidige 8e plaats op 12 ploegen in de SAS Ligaen is een dieptepunt in de recente geschiedenis van de club. Dankzij de beker en de daaraan gekoppelde Europese kwalificatie kent de jaargang 07-08 alsnog een happy end al is de huidige lage rangschikking zowel voor club als voor supporters even verrassend als onaanvaardbaar.
Brøndby wil dit seizoen alsnog hoger eindigen dan de ook al teleurstellende 6e plaats van vorig seizoen. In een competitie waarin de clubs elkaar 3 keer per seizoen partij geven geeft een hoge rangschikking recht op een extra thuiswedstrijd het volgende seizoen. Door het oneven aantal wedstrijden (33) speelt de top van het voorgaande seizoen één keer vaker thuis dan de andere teams. Zowel sportief als extrasportief een belangrijk gegeven.

De tegenstander van vanavond, Viborg FF, is een kleine garnaal in het Deense voetbal. De club uit Midden-Jutland die voluit Viborg Fodsports Forening heet, kende slechts één groot succes in haar 112-jarig bestaan: in 2000 werd de DBU Pokal gewonnen.
Enkel mits een klein mirakel zien we de club ook volgend seizoen terug op het hoogste niveau. Viborg staat 11e en de achterstand op plaats 10 is haast onoverbrugbaar. In de nationale pers wordt de wedstrijd aangekondigd als ‘Viborgs sidste chance’ oftewel ‘Viborgs laatste kans’. Een uitoverwinning is een must voor de groenwitten.

Ik weet niet goed hoe ik de opkomst van iets meer dan 11.000 toeschouwers voor deze eindeseizoenswedstrijd moet interpreteren. Viborg is haast zeker van degradatie en voor een enkele rit Viborg – Kopenhagen zit je drieënhalf uur in de wagen. Bovendien wordt de wedstrijd vanavond rechtsreeks uitgezonden op TV2 Sport. Als neutrale voetbalfan moet je goed gek zijn om voor een match als deze uit je luie zetel te komen. Anderzijds had ik – zeker na de bekerwinst van vorige week- een grotere opkomst verwacht van het Brøndby-legioen. Door de aanhoudende sportieve malaise werd blijkbaar het vertrouwen bij de eigen fans geschaad. Er zal meer nodig zijn dan enkel de Deense Cup om de tribunes terug volledig te vullen. De geelblauwe spionkop zal het voorlopig allemaal worst wezen. Uitgedost in de clubkleuren geven deze die hards de ganse avond het beste van zichzelf. Onvoorwaardelijke trouw heet zoiets.
De 25 bezoekers uit Viborg springen veel minder in het oog. Zij brengen kleur noch sfeer.

Op het wedstrijdblad vinden we welgeteld één (voor ons) bekende naam, Max von Schlebrügge. De mislukte aankoop van RSC Anderlecht verruilde afgelopen winter onze hoofdstad voor een plaatsje in de kern van Brøndby IF. Als “man van de match” in de vorige thuiswedstrijd siert het nummer 18 vandaag de cover van het programmaboekje. Veel meer dan de opstelling van beide elftallen en een kort editoriaal moet men zich bij dit programmaboekje in zakformaat overigens niet voorstellen.

De wedstrijd zelf is een festival van slechte passes, mislukte balcontroles en ongecontroleerde trappen in het ijle. Dat onze eigen competitie de voorbije decennia veel aan kwaliteit heeft ingeboet moge duidelijk wezen maar wat we hier te zien krijgen is werkelijk huilen met de pet op! Is dit het “grote” Brøndby? Lag hier voor spelers als Laudrup en Schmeichel de springplank naar latere Europese successen?
Enkele rijen voor ons zit een man met een laptop op de knieën. Waarschijnlijk is hij in de 5e minuut na de 10e foute pass een spelletje tetris begonnen…
In een flauwe eerste helft komen de bezoekers na 17’ niet geheel onverdiend op voorsprong via Gislason. Voor de thuisfans achter doel hét sein om nog een tandje bij te steken. De tweede helft probeert de thuisploeg onder voortdurende aanmoediging van de fanatieke aanhang de druk op te voeren maar elke vorm van creativiteit of voetbalvernuft ontbreekt.
Drie minuten voor tijd zorgt verlosser Katongo alsnog voor een billijk gelijkspel. Voor beide clubs is dit ene punt onvoldoende. Viborg degradeert en Brøndby zal het ook volgend seizoen met een thuiswedstrijd minder moeten doen.

Bronnen:

“Europese voetbalstadions”, HEATLEY Michael

“Viborgs sidste chance” in Metro Xpress, 07/05/08, udgave 85/årgang 8

“To tabere i Brøndby” in Metro Xpress, 08/05/08, udgave 86/ årgang 8