SV Babelsberg 03 – FC Hansa Rostock

geplaatst in: 2010, Groundhop | 0

 

Karl-Liebknecht-Stadion, Potsdam – Babelsberg

Bezocht op 11/09/2010
3. Liga: SV Babelsberg 03 – FC Hansa Rostock 0-2
Toeschouwers: 7.045

Wie als politieagent in Babelsberg of omgeving vandaag een dagje met familie of geliefde had willen doorbrengen is eraan voor de moeite. Door de komst van Hansa Rostock lijkt de anders zo vredige buitenwijk van de Brandenburgse hoofdstad Potsdam deze middag meer op een bezette stad. Meer dan 600 ordestrijdkrachten zijn op de been gebracht om de passage van het 2.500 koppige Hansa-legioen in goede banen te leiden. Op het eerste zicht misschien een overdreven maatregel voor een wedstrijd in de derde Duitse divisie ware het niet dat op ideologisch vlak uiterst links en extreem rechts elkaar deze middag recht in de ogen kijken. De fanvriendschap tussen de thuissupporters en de achterban van Sankt-Pauli geeft voldoende aanleiding om voor deze wedstrijd alarmfase rood af te kondigen. De harde kern van FC Hansa bestaat uit een behoorlijk aantal rechtse rakkers. Wedstrijden zonder bloedvergieten tussen de club uit Rostock en het ultralinkse Sankt-Pauli bleken in het verleden helaas eerder uitzondering dan regel. Daarom hoopt iedereen deze middag op een sportief verloop óp maar vooral ook náást het veld.

De wedstrijd tussen beide clubs uit de voormalige DDR vormt voor het pas gepromoveerde “Nulldrei” een hoogtepunt van het nog prille seizoen. Omdat verbouwingswerken aan het toch al kleine stadion de capaciteit nog een flink stuk deed dalen, ben ik eergisteren reeds op jacht gegaan naar een inkomkaartje voor deze clash. Het enige voorverkooppunt in Berlijn had helaas enkel nog kaarten aan een gereduceerd tarief in de aanbieding. Omdat ik noch student, noch gepensioneerd en al evenmin oorlogsveteraan ben zat er daarom niets anders op dan gisteren reeds de S-Bahn te nemen richting Potsdam om een kaartje te kopen bij één van de plaatselijke voorverkooppunten.

De wortels van SV Babelsberg 03 liggen in het gehucht Nowawes waar 107 jaar geleden de “Sport-Club Jugendkraft 1903” boven de doopvont werd gehouden. Een fusie met “Fußball-Club Fortuna 05” in 1919 leidde tot de geboorte van “SV Nowawes 03”. Een nieuwe fusie, deze keer niet tussen clubs maar tussen de gemeenten Nowawes en Babelsberg, gaf de club in 1938 haar huidige benaming, “SV Babelsberg 03”. Een nieuwe samensmelting enkele jaren later zorgde opnieuw voor een naamswijziging: “Sportvereinigung Potsdam 03”. In DDR-tijden ging de club als “BSG Motor Babelsberg” door het leven maar na de val van het regime werd op 10 december 1991de oude benaming van 1938 van onder het stof gehaald. Toen de oude clubnaam 19 jaar geleden werd heropgevist speelden de Potsdammers in de Landesliga Brandenburg op het 5e niveau. Na de naamswijziging kende blauw-wit enkele sterke seizoenen die begin deze eeuw zelfs leidden tot een eenmalig verblijf in de 2e Bundesliga. Het voorlopige hoogtepunt voor de bescheiden club uit Potsdam. Een enorme schuldenberg bracht de Brandenburgers terug met beide voeten op de grond. De voorbije seizoenen was Babelsberg 03 actief in de Regionalliga Nord waarin het zich vorig seizoen ondanks concurrentie uit Chemnitz, Halle en Magdeburg de sterkste toonde. Hoewel behorend tot grondgebied Potsdam is Babelsberg veeleer een dorpsclub die dit seizoen als enige ambitie heeft zich te kunnen handhaven op het 3e niveau.

Hun thuiswedstrijden spelen “les Bleus” in het kleine Karl-Liebknecht-Stadion. Het in 1976 gebouwde “Karli” is een typisch DDR-product. Van de 1800 zitplaatsen op de hoofdtribune worden er 1000 overdekt door een golfplaten dak. De 800 andere zitplaatsen bleven onoverdekt. Zowel achter beide doelen als aan de lange zijde tegenover de hoofdtribune bevonden zich tot voor kort drie 17 rijen hoge onoverdekte staantribunes, goed voor 12.650 toeschouwers. De staantribune achter het doel langs de straatkant moest enkele maanden geleden wijken voor een nieuw te bouwen overdekt exemplaar waardoor de symmetrie van het stadion verdween en de capaciteit voorlopig is gedaald.

Meest opvallend aan het Karl-Liebknecht-Stadion zijn de lichtmasten. Omdat het naastgelegen slotpark door de UNESCO tot werelderfgoed werd verheven is het landschap rondom beschermd. Geen profvoetbal echter zonder kunstlichtinstallatie. Vandaar de optie voor plooibare lichtmasten die enkel bij avondwedstrijden het uitzicht van het beschermde landschap “verstoren”. Je zou het “Karli” overigens niet aangeven maar het kleine stadion aan de rand van de stad vormde de voorbije jaren meer dan eens het toneel voor Europees topvoetbal, niet door SV Babelsberg 03 zelf maar door een andere bespeler van het stadion, vrouwenprofploeg 1.FFC Turbine Potsdam. Toen ik gisteren een wandeling maakte door het park zag ik enkele speelsters van deze topclub rondjes lopen. Tot mijn grote vreugde voldeden ze niet aan het clichébeeld van de doorsnee voetbalster.

Om de grote massa voor te zijn stap ik rond het middaguur in Berlijn op de S-Bahn richting Babelsberg. Ik heb het “genoegen” om het rijtuig te delen met een tiental luidruchtige Rostock-fans. Echt gevaarlijk zijn ze niet maar nuchter evenmin. Hun prominente aanwezigheid beweegt sommige mensen ertoe een ander plaatsje op te zoeken verderop. Wanneer we in Babelsberg van de trein stappen worden we opgewacht door een horde bewapende politieagenten en een cameraploeg van een regionale televisiezender. De weg van het station naar het stadion is bezaaid met gepantserde politievoertuigen, agenten in gevechtsuitrusting en enkele Mechelse herders die braaf in hun hok zitten te wachten op een beetje actie. Maar alles blijft rustig, er wordt zelfs gezellig gekeuveld tussen fans van beide partijen.

Een uur voor de wedstrijd betreed ik met een bekertje Rex pils de Gegengerade. Het is een stralende nazomerdag en de zon brandt fel over de tribunes. Het stadion loopt aardig vol voor deze partij tussen twee 3e Liga neofieten. Waar de thuisclub vorige lente vanuit de Regionalliga naar de 3e Liga promoveerde, degradeerden de bezoekers voor het eerst in hun bestaan vanuit de 2e Bundesliga naar het derde niveau. Dat de Hanseaten ondanks de leegloop eind vorig seizoen niet van plan zijn om lang in de 3e Liga te spelen moge duidelijk zijn. Het allegaartje nieuwelingen begon sterk aan het nieuwe seizoen waardoor Hansa na 6 speeldagen op een voorlopige 2e plaats prijkt op op één schamel puntje van leider Kickers Offenbach. In tegenstelling tot Hansa Rostock is de ambitie van de thuisclub net wél om volgend seizoen opnieuw op het derde niveau uit te komen. Babelsberg begon aan het seizoen met 3 overwinningen en evenveel nederlagen en staat hierdoor op een onverhoopte 7e plaats in het klassement.

Wie vandaag David en wie Goliath is blijkt nog voor de wedstrijd op gang wordt gefloten. Terwijl de ondersteuning vanuit het bezoekende vak Champions League allures heeft, probeert een jongen met de look van een chiroleider ook de thuisfans aan te zetten tot grootse vocale prestaties. De doorsnee Babelsberg supporter lijkt helaas voor een meer gezapige wedstrijdbeleving te kiezen. Tientallen mobieltjes en camera’s rondom mij registreren vol bewondering het fangebeuren bij de bezoekers op de staantribune achter doel. Het door sommige thuisfans aangeheven “Sankt Pauli! Sankt Pauli!” wordt door de bezoekers op hoongelach onthaald. Wanneer de spelers het veld betreden en achter doel tientallen fakkels met Bengaals vuur voor een enorme rookontwikkeling zorgen lijkt het pleit buiten de lijnen helemaal beslecht. Hansa Rostock mag dan wel op sportief vlak op het derde niveau zijn beland, op supportersvlak behoren de kustjongens nog steeds tot de top.

De wedstrijd zelf wordt rechtstreeks uitgezonden op televisie en wordt sportief in goede banen geleid door de sterk fluitende vrouwelijke scheidsrechter Bibiana Steinhaus. De bezoekers die voor de gelegenheid in volledig rode uitrusting spelen hebben de bovenhand en het duurt geen 10 minuten eer middenvelder Ziegenbein vanop rechts de bal met een mooie krul in de linker bovenhoek doet belanden en de supporters achter doel in hogere sferen brengt. Ik verwacht een walk over van de ex-Bundesligaclub maar Hansa speelt volwassen en zonder risico en gaat tevreden met de 0-1 tussenstand rusten. Babelsberg is een maatje te klein en wanneer rond het uur aanvaller Schied voor de bezoekers de score verdubbelt geeft niemand nog een euro voor de kansen van “Nulldrei”. Hansa Rostock neemt de Brandenburgse hindernis zonder veel moeite en na het laatste fluitsignaal worden de spelers als ware helden door het legioen gevierd.

Waarschijnlijk halen niet enkel de Hansa-supporters opgelucht adem maar ook de ordediensten en de plaatselijke bevolking. Na een sportieve wedstrijd verlaten beide clans ondanks uiteenlopende politieke denkbeelden broederlijk en in alle vrede het stadion. De weinige arrestanten deze middag waren liefhebbers van Bengaals vuur.

Bronnen:

“Fußball-Woche: Sonderheft 2010/2011”

“Die Blauen sind noch zu grün”. MEYER Ulli in Fußball-Woche, jg. 86 – nr. 37 – 13/09/2010

“Willkommen unterm Wellblechdach”. SKRENTNY Werner in “Das große Buch der deutschen Fussball-Stadien”, uitg. Die Werkstatt