ADO Den Haag – Heracles Almelo

geplaatst in: 2009, Groundhop | 0

 

ADO Den Haag Stadion, Den Haag

Bezocht op 13/12/2009
Eredivisie: ADO Den Haag – Heracles Almelo 1-4
Toeschouwers: 11.679

Het lijkt wel alsof onze Sparta-trip van een jaar geleden pas gisteren was wanneer we op deze kille zondagochtend de Benelux-trein nemen in Antwerpen Centraal. Omdat het kerstvoetbal in Nederland na enkele seizoen reeds werd afgevoerd, hebben we onze jaarlijkse “kersthop” omgedoopt in “adventshop”. De gevoelstemperatuur doet terugdenken aan onze eerste kersthop 4 jaar geleden bij RBC, al was het toen nog enkele graden kouder dan nu. Na een half uurtje rijden worden we in het station van Roosendaal vervoegd door de jongens die in het noorden van de stad wonen. Eigenlijk betreft het hier het merendeel van ons gezelschap. De reis vandaag is een hele expeditie en gaat richting hofstad. Door werkzaamheden aan het spoor zijn we genoodzaakt in Rotterdam over te stappen op de trein richting Gouda om van daar met nog een andere trein naar ’s Gravenhage te sporen. Gelukkig is de sfeer opperbest want niemand van ons wil de jaarlijkse decemberafspraak met de Eredivisie missen.

We beginnen ons bezoekje aan de regeringsstad met een pinbeurt en een wandeling door de binnenstad. Ik poseer voor een seksshop die mijn naam draagt en na een rondje haringhappen en een foto van het Binnenhof achten we de tijd rijp om de kroeg op te zoeken. Na het degusteren van enkele winterbiertjes en door het raam te hebben bewonderd hoe je als kauw een koekje van zijn verpakking ontdoet, bestellen we een minibusje dat ons naar het stadion brengt. Tijdens de rit hou ik angstvallig de taximeter in het oog die na enkele minuten rijden wel heel erg snel de hoogte in gaat. Gelukkig zijn we met z’n zessen zodat ik me nog enigszins met het verschuldigde bedrag kan verzoenen. We hebben voor het stadion afgesproken met Ming. Van hem hebben we de voorbije jaren veel stoere e-mails zien passeren betreffende de heldendaden van het ADO-heir. We verwachten ons aan een ruig heerschap maar Ming ziet er redelijk beschaafd uit voor iemand met een zelfverklaard “zwaar supportersverleden”.

Het stadion van ADO Den Haag staat op het bedrijventerrein Forepark aan de rand van de stad vlakbij het knooppunt van de A4 en de A12 autowegen. Na het afscheid van 80 jaar Zuiderpark, opende het nieuwe, voorlopig nog naamloze stadion, de poorten in de zomer van 2007. Het vertrek uit het oude en de intrek in het nieuwe stadion gebeurden helaas in mineur. De laatste wedstrijd in het Zuiderpark op 22 april 2007 tegen FC Groningen werd vroegtijdig gestaakt wegens supportersgeweld. Toen de ploeg haar intrede maakte in de nieuwe voetbaltempel aan het Forepark was ze ondertussen gedegradeerd naar de Jupiler League oftewel de eerste divisie.

Omdat er aan het Haagse supporterslegioen een ietwat kwalijke reputatie kleeft, werd de klemtoon in de nieuwe thuishaven voornamelijk gelegd op veiligheid. Dankzij moderne technieken hopen club en overheid op die manier ongewenste individuen uit het stadion weg te houden. Wie een aanvraag doet voor een clubcard van ADO Den Haag wordt grondig gescreend terwijl er voor de toegangscontrole gebruik wordt gemaakt van moderne technieken zoals gezichtsherkenning. Binnen in het stadion hangen wellicht meer camera’s dan in het ganse mediapark in Hilversum en dankzij een vernuftig microfoonsysteem wordt haast alles wat er op de tribunes wordt gezongen en geroepen geregistreerd en geanalyseerd. Big Brother is watching you!

Het stadion met blinkende metalen buitengevel telt 15.000 zitjes en is voorzien voor een mogelijke uitbreiding tot 27.000. Een vrijdragend dak overdekt 3 van de 4 tribunes terwijl het dak van de hoofdtribune waar zich de loges en business seats bevinden, wordt gedragen door het erachter liggende hoofdgebouw. Binnenin het stadion domineert de overwegend donkergroene kleur van de tribunestoeltjes. In het midden van de tribune waarop wij zitten, de Haaglanden tribune, wordt het groene veld gebroken door het wit, geel en zwart uit het clubembleem. Kleurrijkste gedeelte van het stadion is echter de 15 meter brede passage met cateringvoorzieningen rondom het speelveld onder de tribunes. Door de talrijke muurschilderingen in voornamelijk – hoe kan het ook anders – groen en geel, waan je je bij het betreden van het stadion op een “mural tour” door Belfast. De clubshop hadden we groter verwacht, de prijzen van de aangeboden merchandising veel lager.

Nadat we bij het betreden van het stadion de nodige controles zijn gepasseerd proberen we voor aanvang van de wedstrijd nog de innerlijke mens te versterken. Dat lukt me nauwelijks met de kleine “broodjes Unox” maar straks om kwart over vier hoop ik in de eerste plaats mijn voetbalhonger gestild te zien. We zoeken onze plaatsen op en ik raak de tel kwijt bij het tellen van het aantal zichtbaar opgestelde camera’s in het stadion.

De afkorting ADO staat voor “Alles Door Oefening” en was de naam waarmee een groep vrienden hun nieuwe voetbalvereniging bedacht bij de oprichting in 1905. Het zou 2 jaar duren eer ADO ook effectief in competitieverband zou uitkomen. Het eerste duel in het Zuiderpark, 20 jaar na oprichting, ging tegen stadsgenoot VIOS en vond plaats op18 oktober 1925. Omdat het gemeentebestuur van Den Haag droomde van een grote club, bewoog het ADO er begin jaren ’70 toe een fusie aan te gaan met stadsgenoot Holland Sport. De fusie resulteerde in een naamswijziging zodat er vanaf 1 april 1971 gesproken werd van “FC Den Haag”. Deze naam bleef behouden tot er in 1996 opnieuw werd overgegaan tot een fusie, deze keer tussen moedervereniging HSV ADO en de stichting FC Den Haag. Na een tijdje in roodgroene uitrusting te hebben gespeeld werd na de laatste fusie opnieuw voor geel en groen geopteerd. Veel successen konden de Hagenezen in hun 105-jarig bestaan tot dusver niet vieren. De club werd 2 keer op rij kampioen tijdens de oorlogsjaren en won 2 bekers: een eerste keer als ADO in 1968 en een tweede keer als FC Den Haag in 1975. Maar liefst 6 keer ging een bekerfinale verloren, de laatste keer in 1987 tegen Ajax Amsterdam. De voorbije 20 seizoenen eindigde ADO nooit hoger dan de 10e plek en speelde het zelfs 12 jaar op het tweede niveau. Na het winnen van de nacompetitie en bijbehorende promotie in 2008, eindigden de hofstedelingen het voorbije seizoen knap 14e. Dit seizoen verloor Den Haag maar liefst 6 van de 8 gespeelde thuiswedstrijden en bengelt het bijgevolg samen met NEC en Willem II vlak boven de rechtstreekse degradatieplaats die wordt bezet door RKC Waalwijk.

De bezoekers uit Almelo brengen het er een pak beter vanaf dit seizoen: de Heraclieden van trainer Gertjan Verbeek verbazen al enkele maanden vriend en vijand met een voorlopige 6e plaats in de rangschikking tot gevolg. De tweevoudige landskampioen van 1927 en 1941 is na jaren eerste divisievoetbal alweer bezig aan z’n 5e opeenvolgende seizoen op het hoogste niveau. De club die de voorbije seizoenen nooit hoger eindigde dan de 13e plaats staat algemeen bekend als een typische “thuisclub”. Dit seizoen wisten de jongens uit Almelo echter al 4 overwinningen in 8 uitwedstrijden te boeken. Een luxe waaraan men in het oosten van Nederland reeds lang niet meer gewend was.

Nadat het al 10 keer op rij niet meer heeft kunnen winnen is er de laatste dagen onrust geslopen in de Haagse gelederen. Laatste episode van de soap is de verrassende opstelling vandaag van enfant terrible Ricky van den Bergh. Van den Bergh was wegens aanhoudend wangedrag aanvankelijk door de clubleiding geschorst tot na de Kerst maar blijkbaar heeft trainer Atteveld lak aan die interne maatregel. De bezoekers uit Almelo hebben de voorbije weken een sterke reeks neergezet en blaken van zelfvertrouwen. Beide elftallen hebben ook een landgenoot centraal in de verdediging lopen. Bij de thuisclub is dat Timothy Derijck, bij Heracles Birger Maertens.

Het is 6 minuten wachten op het eerste doelgevaar maar ADO-aanvaller Verhoek krijgt de bal niet voorbij doelman Pieckenhagen. Wat Verhoek voor ADO niet kan, lukt Bas Dost één minuut later aan de overzijde wel. Dost krijgt te veel ruimte aan de tweede paal waar hij een voorzet van Douglas van op rechts vrijstaand kan binnenkoppen. Heracles neemt na die vroege voorsprong het heft in handen met vooral een sterke Douglas op de rechterkant en komt ei zo na op 0-2 wanneer Everton na slecht terugspelen van van den Bergh een doelpunt op een schoteltje krijgt aangeboden. Everton verkwanselt de opgelegde kans maar maakt dat even later goed wanneer hij centraal voor doel de bal aflegt voor Dost die z’n tweede van de middag laag binnenknalt. ADO heeft geen antwoord op het Almelose gevaar en is slechts één keer gevaarlijk wanneer 5 minuten voor rusten Lex Immers over knalt.

Na een kwartiertje rusten betreden de thuisspelers supergemotiveerd het speelveld. ADO neemt onmiddellijk de touwtjes in handen en het eerste schot van van den Bergh in de 46e minuut gaat maar net over. Enkele ogenblikken later zijn de gastheren nog dichter bij de aansluitingstreffer wanneer de Duitse doelman van Heracles mistast maar de bal wil er blijkbaar niet in. Ook de kopballen van Buijs (52’) en Derijck (57’) treffen net geen doel. Een minuut later moet Heracles-verdediger Breukers met een hoofdwonde voor verzorging langs de lijn na een duel met de al te enthousiast ingevallen Milic. Even over het uur besluit alweer onze landgenoot Derijck te slap op doel maar een kleine 10 minuten later komt de verdiende aansluiting er toch wanneer met de hulp van bezoekende verdediger Looms de marge wordt herleid tot 1 doelpunt. Twee minuten later hangen de bordjes bijna gelijk, ware het niet dat de jonge Vicento onder de bal door loopt in plaats van er z’n hoofd tegen te plaatsen. De 75e minuut nadert en samen met een deel van het publiek tellen we af voor het beruchte “Haags kwartiertje”. Een tegenvaller van formaat, we hadden ons er veel meer van voorgesteld. ADO zet alles op alles om alsnog een punt uit de brand te slepen waardoor het achterin veel ruimte creëert voor de tegenstander. Wanneer Heracles-uitblinker Overtoom van die ruimte profiteert en alleen op doelman Ditewig afstormt, wordt hij even buiten de rechthoek door Mitchell Piqué onderuit gehaald. Iedereen verwacht rood maar scheidsrechter Kuipers toont zich mild en tovert slechts de gele kaart tevoorschijn. Een mistasten van de man in het zwart maar wanneer Vejinovic de daaropvolgende vrije trap mooi over de muur in de winkelhaak binnentrapt, is gerechtigheid geschied. ADO moet de kelk nog helemaal tot op de bodem ledigen wanneer Overtoom in blessuretijd de overdreven 1-4 op het scorebord schiet.

Het ADO-publiek mort maar heeft zich al met al redelijk beschaafd gedragen deze middag. Een vrouwelijke steward moest wegspringen voor een rotje, bezoekende speler Douglas werd bedacht met het bananenlied en een enkel zitje moest eraan geloven. Voor het overige bleef alles rustig binnen ons gehoor- en gezichtsveld.

Na de wedstrijd poseren we voor één van de fraaie muurschilderingen in het stadion en groeten we het standbeeld van clublegende Aad Mansveld (1944-1991) achter de naar hem genoemde tribune. Mansveld was een buitengewoon vlot scorende libero die maar liefst 69 keer doel trof in de 459 gespeelde competitieduels voor zijn geliefde Den Haag. Ooit lukte hij zelfs een hattrick in het Europese duel tegen West Ham United in 1976. Mansveld verzamelde ook 6 caps tijdens de voor het Nederlands elftal zo succesvolle jaren ’70. De grootste speler die Den Haag ooit kende overleed op 5 december 1991 na een slepende ziekte. De natte droom van ongetwijfeld elke supporter van ADO Den Haag is om ooit het stadion te zien omgedoopt worden in “Aad Mansveld Stadion”.

Voor we afscheid nemen toont onze gids Ming ons trots zijn steen op het Haagse Heldenplein. Belangrijke spelers uit de clubgeschiedenis kregen er hun eigen steen maar ook de supporters werd de mogelijkheid geboden om letterlijk hun eigen steentje met persoonlijke opdruk bij te dragen.
Omdat er in en rond het stadion een alcoholverbod van kracht is sporen we terug richting binnenstad om in de gezelligheid van een warme kroeg het alcoholpeil in ons bloed in evenwicht te brengen. Op weg naar het centraal station kopen we nog een paar sixpacks voor de lange treinrit en toveren we een paar culinaire versnaperingen uit de muur. Het hoort er allemaal bij op onze jaarlijkse kersthop bij de noorderbuur.

Bronnen:

Voetbal International: seizoensgids 2009/2010.

“Het Stadioncomplex”. REURINK Ferry, uitg. Het Sporthuis