Chris Kwanten Kijkt Naar De Wereldbeker – 23 juni

geplaatst in: Blog | 0

Gisteravond hoorde ik Marc Degryse zeggen dat hij het niveau in de Champions League toch een pak hoger vond dat dat op het WK. Daar valt natuurlijk iets voor te zeggen. Bij hun club komen voetballers mekaar dagelijks tegen en kan er veel meer tactisch getraind worden, zodat ze mekaar blindelings leren aanvoelen. Dit argument gaat natuurlijk enkel op in de grote competities, aangezien bijvoorbeeld Belgische teams elke zes maanden moeten voorzien in vervanging van hun betere spelers, en dat brengt ons naadloos bij de belangrijkste reden waarom het niveau van de Europese topclubs niet alleen een hoger niveau halen dan landenteams, maar dat ze ook de clubs uit kleinere competities genadeloos uit de wielen fietsen: het slijk der aarde, de poen, de cash, het geld.

Voetbal draait om geld, wist u dat al? Topclubs hebben een zeventigtal profs op de loonlijst, omdat geld nu eenmaal geen issue is, en plukken genadeloos elke speler weg die ook maar een beetje uitblinkt. Niet dat clubs uit de subtop dat zo erg vinden: zij zitten immers niet aan de Engelse of Spaanse tv-potten en mogen veelal niet rekenen op interesse van dolgedraaide oliesjeiks, zodat ze blij zijn met de waanzinnige transfersommen die betaald worden. Het is zelfs zover gekomen dat ook jeugdspelers worden weggeplukt en navenant betaald, nog voor ze ook maar iets bewezen hebben. Kortom, het clubvoetbal anno 2018 is een pervers wereldje.

Laat dan het niveau op de landentornooien maar wat lager liggen. Akkoord, het gaat om dezelfde spelers, maar de manier waarop de teams worden samengesteld is toch veel geloofwaardiger? Een selectie op basis van nationaliteit maakt dat grote landen geen spelers kunnen wegkopen bij de kleinere. Op die manier kunnen ook landen à la Ijsland of Kroatië voor het internationale voetlicht treden en wordt het heel wat geloofwaardiger als je een voetballer het logo op z’n shirt ziet zoenen.
Van kleinere landen gesproken: vanmiddag om twee uur komen er twee in actie!