Chris Kwanten Kijkt Naar De Wereldbeker – 12 juli

geplaatst in: Blog | 0

Toch nog even over dat WK. Ben ik de enige die zich vreselijk heeft geërgerd aan Wesley Sonck, toen die zei dat wat Mbappé in het slot van de wedstrijd tegen de Belgen deed, getuigde van een goede ‘wedstrijdmentaliteit’? Wesley Sonck, die jeugdtrainer is en min of meer letterlijk zei dat hij zijn jongens zo’n dingen aanleert. Wel, als mijn zoon zo’n dingen moest doen van zijn trainer, zou ik me diep schamen en je kan dat naïef vinden, maar je maakt mij niet wijs dat dit ‘bij voetbal hoort’. Dat je de bal in de ploeg probeert te houden en zelfs aan de cornervlag gaat proberen wat tijd te winnen, daar is niets mis mee. Dat je de bal als aanvaller niet zelf teruggooit naar de tegenstander, is nog okee. Wat Mbappé deed, was kinderachtig en onsportief. Niet okee.


Verder toch enkele vaststellingen. Net als tegen Wales, Italië en Argentinië in de vorige tornooien blijven we het lastig hebben tegen ploegen met een sterke organisatie. Wat dat betreft zag ik dinsdagavond niet veel vooruitgang, en als je heel eerlijk bent, moet je toegeven dat Frankrijk gewoon verdiend heeft gewonnen. Het was niet mooi om te zien, maar wel razend efficiënt, en met Griezmann en vooral Mbappé voorin, Varane en Umtiti achteraan, liepen er toch ook een paar spelers van uitzonderlijke klasse rond. Dat neemt niet weg dat het volgens mij had gekund voor onze Belgen. De keuze voor Dembele pakte verkeerd uit – niet zozeer tactisch, dan wel omdat hij zo dramatisch veel balverlies leed – en waar ik voor de wedstrijd al (voorzichtig) pleitte voor Mertens, vraag ik me af of hij beter niet vroeger was gebracht. Waarom je een flankspeler brengt – twee zelfs, al vond ik Carrasco eens te meer erg bleek – en er vervolgens je beste kopper (Fellaini) afhaalt, daarover vond ik Martinez’ uitleg echt niet overtuigend. Nee, de tweede helft van de Belgen was niet goed en de wissels onvoldoende.


Hoe dan ook hoop ik dat deze sterke selectie zichzelf zaterdag beloont met een bronzen medaille tegen een naar mijn gevoel erg matig Engeland. De mooist voetballende ploeg van dit WK heeft het echt wel verdiend.