Chris Kwanten Kijkt Naar De Wereldbeker – 26 juni

geplaatst in: Blog | 0

Het trof me net als een bliksemschicht toen ik het olijke duo Eddy Snelders en Ruben Van Gucht – moeten we nu in de camera kijken of net niet? – zat te observeren: ik moet wel snel eens een mening gaan formuleren over de wedstrijd van komende donderdag, kwestie van niet met de mond vol tanden te zitten tijdens het wachten bij de kapper of aan de toog in het dorpscafé, gesteld dat ik daar binnenkort nog eens geraak – toch een droevige vaststelling. Goed, het Belgische elftal voor donderdag dus: roteren of niet? Een B-elftal opstellen of niet?


Een eenduidig antwoord bestaat natuurlijk niet, omdat het achteraf altijd ‘zie je wel’ zal zijn, tenzij we wereldkampioen worden, maar helaas, dat worden we níet – zo is dat meteen ook gezegd.


Ik zeg: start met je sterkste elftal. Laat indien nodig een speler rusten, maar geef je basisploeg die extra kans om automatismen op punt te stellen. Geef Lukaku de kans om zijn doelpuntentotaal op te vijzelen en vooral, test je organisatie eens tegen aanvallers die hoe dan ook van een ander kaliber zijn dan die van Panama of Tunesië. En wat dan met de geschorsten?, vraagt iemand terloops, minachtend naast me doorkijkend. Daarop zeg ik dat het al net zo is als met spelers die tegen Engeland eventueel gekwetst raken: jammer, maar daarvoor hebben we een kern van 23 spelers. Persoonlijk zie ik niemand in de Belgische ploeg die ‘onmisbaar’ is, nee, zelfs De Bruyne of Hazard niet. Het is ook een kwestie van vertrouwen in je bank: die jongens doe je geen cadeau met een overbodige wedstrijd tegen Engeland, nee die neem je au sérieux door ze voluit hun kans te geven als de titularis niet kan spelen.


Wat naïef, hoor ik al snoeven in de verte – stemmetjes, ik hoor ze overal. Misschien is dat wel zo, maar geloof maar dat je op deze manier respect afdwingt. Niet kijken naar tegenstander en volgende tegenstander, gewoon wedstrijd per wedstrijd met je sterkste elftal aanvangen. We worden immers heus niet als topfavoriet beschouwd, maar wel als één van de meest attractieve ploegen en dus waarom de lijn niet gewoon doortrekken?