Chris Kwanten Kijkt Naar De Wereldbeker – 4 juli – Deel 2

geplaatst in: Blog | 0

De vraag die deze week elke voetbalminnende Belg in de ban houdt: welk elftal jaagt Roberto Martinez vrijdag de wei in om de Brazilianen te bekampen? Meningen hierover zijn er in ieder geval à volonté, en aangezien het gaat om voetbal en zijn complete gebrek aan logica – tenzij de logica van de harde dollars, maar die speelt nu even niet – moeten we elke mening serieus nemen. Zo las ik Bart Raes (niet de Raes van de VRT, eerder die van Vier of zo) ijveren voor een vijfmansverdediging, en ik vond dat niet zo’n dwaas idee. Het verschil tussen een 3-5-2 en een 5-3-2 zit ‘m uiteindelijk ook maar in de offensieve of defensieve intenties van de flanken, in een ideale wereld is het natuurlijk een combinatie van de twee, zodat beide opstellingen voortdurend in mekaar overlopen. Centraal zou ik durven opteren voor Vermaelen – Kompany – Alderweireld, een driedubbel slot op de deur, zeg maar. De flanken mogen wat mij betreft dan worden bezet door Vertonghen – niet de snelste, maar met het wakende oog van Vermaelen naast hem moeten twee spelers van dat kaliber toch heel wat kunnen oplossen – en Meunier. En ja, in de rug van Meunier lag heel wat ruimte tegen Japan, maar ik veronderstel dat hij tegen Brazilië wat eerder achteruit zal blikken dan vooruit, temeer daar hij meestal ene Neymar zal moeten opvangen. Het feit dat beide heren ploegmaats zijn, lijkt me een voordeel voor een verdediger, ook al hebben we het natuurlijk over de meest balvaardige speler op dit WK. Vijf mensen dus om de Braziliaanse steraanvallers op te vangen, met gaandeweg hopelijk steeds meer kans om zelf via de flanken op te rukken – ook centraal moet Kompany er nu een dan een keer opuit kunnen trekken.

En Carrasco dan? Ik ga ervan uit dat zijn rol uitgespeeld is, na toch uitgebreid de kans te hebben gekregen op de linkerflank, met zowel offensief als defensief te weinig meerwaarde. En Chadli dan? Hem zou ik achter de hand houden voor pakweg het laatste halfuur, zoals dat zo goed uitpakte tegen Japan.
Wie ik niet langer achter de hand zou houden, is Marouane Fellaini. De Brazilianen kunnen achterin en op het middenveld rekenen op heel wat fysieke présence – al is motor Casemiro niet van de partij – en dan kunnen we Fellaini best gebruiken om zekerheid Witsel steun te bieden (ik zeg zekerheid, maar twijfel nog steeds een beetje of hij het ritme van een topwedstrijd na anderhalf jaar China gaat kunnen oppikken), en uiteraard ook om met zijn kracht voor gevaar te zorgen op offensief vlak. Toch ook bij Fellaini er maar goed inprenten dat – zeker in de beginfase – het defensieve blok het belangrijkst is. Tegen Japan vielen er zoveel gaten, dat mag tegen Brazilië in geen geval gebeuren, laten we even realistisch zijn.

Wat hoger posteer ik De Bruyne, die ontegensprekelijk te weinig aan spelmaken toekwam in de laatste wedstrijd. Zijn werkkracht zal wel blijven, maar met Witsel én Fellaini in de rug zal hij toch meer de blik vooruit kunnen richten. En vooruit, dat is richting Lukaku en Hazard.

Ziedaar mijn opstelling. O ja, Courtois mag blijven staan.