Ján Kozák

geplaatst in: Spelers | 0

Belgische Club : RFC Seraing – 1986 – 10 matchen, 1 doelpunt

Vorige Clubs : Lokomotiva Košice (SLK), Dukla Praag (CZE), Lokomotiva Košice (SLK)

Latere Clubs : FC Bourges (FRA), Lokomotiva Košice (SLK)

Internationaal : 55 A-caps voor Tsjechoslovakije, 9 doelpunten

Jan Kozak maakte zijn opwachting bij Seraing toen hij al 32 was. De robuuste middenvelder had op dat moment al een imposante carrière achter de rug: hij werd met Tsjechoslovakije derde op het EK 1980 en won de trofee van Tsjechoslovaakse speler van het jaar in 1981. Het jaar daarvoor had een zekere Antonín Panenka die trofee gewonnen. Hij won dat seizoen ook de beker met Dukla Praag en het jaar erop de Tsjechoslovaakse titel. Op het WK 1982 zou hij door een blessure helaas niet schitteren.

In januari 1986 maakte hij zijn eerste overstap naar een buitenlandse club. RFC Seraing was een ploeg in nood en met Kozak wisten ze ternauwernood de degradatie te vermijden. In 1987, en na amper 10 wedstrijden, was Kozak al opnieuw weg. Hij ging naar Bourges in de Franse Ligue 2 en RFC Seraing volgde dat voorbeeld door naar de Tweede Klasse te degraderen.

Na één succesvol jaar bij Bourges keerde hij terug naar Lokomotiva waar hij speler/trainer werd. Hij trainde verscheidene Slovaakse ploegen voor hij in 2013 de bondscoach van Slovakije werd. Slovakije wist zich onder zijn leiding voor de eerste keer te plaatsen voor een groot tornooi: het EK 2016. Op dat EK wist Slovakije zich te plaatsen uit een groep met Wales, Engeland en Rusland maar in de eerste knock-out ronde bleek Duitsland veel te sterk. In 2018, na een nederlaag tegen Tsjechië en een conflict met de spelers, nam hij ontslag.

Bronnen:

Wikipedia

MondeDuFoot