3 Vreemde Wereldbeker momenten

geplaatst in: Verhalen | 0

1. Brazilië – Zaire WK 1974

Zaire was de enige Afrikaanse afgevaardigde op het WK 1974 en al snel bleek dat de Afrikanen wel overliepen van enthousiasme maar niet bepaald alle regels kenden.

De eerste twee wedstrijden hadden ze al verloren: 2-0 tegen Schotland en een blamerende 9-0 tegen Joegoslavië. Om het allemaal nog wat erger te maken had de toenmalige dictator van Zaire, Mobutu Sese Seko, laten verstaan dat als ze met meer dan 4 goals verschil de laatste groepswedstrijd zouden verliezen, ze ook de consequenties zouden ondervinden.

Die laatste groepswedstrijd was tegen uittredend wereldkampioen Brazilië en de Zairezen gebruikten alle mogelijke truken om de Brazilianen uit hun ritme te halen. Zo ook toen de goddelijke kanaries op een prima plek een vrije trap mochten nemen. De Brazilianen stonden achter de bal, het fluitsignaal klonk en de Zairese verdediger Ilunga stormde uit de muur en trapte de bal weg nog voordat ook maar een enkele Braziliaan een stap had gezet.

Ilunga kreeg geel maar Brazilië wist wel slechts 3 maal te scoren.

2. Australië – Kroatië WK 2006

De spektakelmatch van de eerste ronde! Australië had aan een gelijkspel genoeg om door te stoten naar de volgende ronde, Kroatië moest winnen. Tel daarbij een scheidsrechter die totaal het noorden kwijt is en het gevolg is chaos.

Het meest memorabele moment kwam er pas in de 90ste minuut. Tot dan toe waren er al 4 goals gevallen en twee rode kaarten, mooi verdeeld over beide ploegen en tijdens een counter van de Socceroos trekt Simunic Viduka naar de grond. Graham Poll trekt terecht geel maar merkt niet op dat Simunic al een gele kaart achter zijn naam heeft staan, Simunic blijft dus gewoon op het plein staan. Na een tumultueuze laatste minuut waarin een goal van de Australiërs nog wordt afgekeurd fluit Poll af en wordt onmiddelijk belaagd door, jawel, Simunic die zijn derde gele kaart ontvangt en nu wel met rood wordt bedacht.

De fout van Poll heeft uiteindelijk geen invloed op de stand in groep F maar Poll wordt bedankt voor bewezen diensten en neemt afscheid van het internationale toneel.

3. Hongarije – El Salvador WK 1982

Een wedstrijd die je eigenlijk gezien moet hebben om te geloven. El Salvador nam voor de tweede maal (na Mexico 1970) deel aan het WK en was vastbesloten om nu te doen wat ze in 1970 niet hadden kunnen verwezelijken: scoren.

Het was echter duidelijk dat dit in de openingsmatch tegen Hongarije zou moeten gebeuren want vice-europees kampioen België en wereldkampioen Argentinië werden te sterk geacht.

El Salvador trok vanaf het eerste fluitsignaal massaal ten aanval, Hongarije verdedigde echter makkelijk en counterde gepast zodat het bij de rust al 3-0 voorstond. De El Salvadoranen kregen een donderpreek tijdens de rust en kwamen zo mogelijk nog aanvallender uit de kleedkamer. 9 minuten later stond het al 5-0 en toen kwam het moment van Luis Ramirez Zapata. Een afgeweken schot valt voor zijn voeten en hij steekt de bal onder Meszaros binnen.

De vreugdeuitbarsting bij de Cuscatlecos is van die orde dat je denkt naar een ploeg te kijken die net het WK wint en niet één die net de 5-1 scoorde. Hongarije zou de wedstrijd uiteindelijk met een blamerende 10-1 winnen, nog steeds een record voor het hoogste aantal tegengoals in een match.