Galt Football Club – Olympisch Goud

geplaatst in: Verhalen | 0

Galt Football Club, het is niet meteen een naam die bij veel voetballiefhebbers iets zal losmaken.
Maar de beste Canadese voetbalploeg aller tijden schreef wel geschiedenis omwille van een prestatie die slechts één clubteam haar had voorgedaan en die nooit meer herhaald zou worden.
Het won in 1904, als club, het Olympisch voetbaltornooi in St. Louis, 4 jaar nadat het Engelse Upton Park het eerste Olympisch voetbaltornooi had gewonnen.

 

Er mogen wel enkele kanttekeningen bij deze overwinning geplaatst worden.
De spelen in St. Louis waren sportief een mislukking, de stad mocht de spelen organiseren omwille van de 100-jarige verjaardag van de “Louisiana purchase” maar door de ligging van St. Louis in het midden van de Verenigde Staten was de stad bijzonder moeilijk bereikbaar voor de meeste landen.
Slechts 16 landen vaardigden atleten af en maar liefst 525 van de 681 atleten waren afkomstig uit het gastland.
Het voetbaltornooi kende dus geen Europese of Zuid-Amerikaanse ploegen en ook sterke ploegen uit het Oosten van de VS zoals Fall River en Kierny zagen de lange reis niet zitten. Uit Canada zou ook de Universiteit van Toronto een team afvaardigen maar nadat dit team in de voorbereiding werd verslagen door Galt trokken ook zij zich terug omdat, volkomen in lijn met de olympische gedachte, er geen eer te behalen viel met een tweede plaats.
Het zou dus uiteindelijk gaan tussen het Canadese topteam en twee teams uit de omgeving van St. Louis, op dat moment samen met New Jersey en New England, één van de topregios in het Amerikaanse voetbal.
Op zich had dat nog boeiende matchen kunnen opleveren maar de beslissing om het voetbaltornooi te verplaatsen tot na de eigenlijke olympische competitie betekende dat de eerste matchen pas in november gespeeld zouden worden.
Omdat dan de professionele liga’s in en rond St. Louis al opnieuw van start was gegaan konden dus ook de beste spelers en clubs uit de omgeving niet deelnemen.
Galt speelde bijgevolg tegen twee amateurteams: Christian Brothers College en St. Rose School en zelfs met een verkorte speelduur van slechts 60 minuten had Galt geen kind aan de tegenstand: Christian Brothers College ging de boot in met 7-0 en St. Rose School werd met 4-0 van het plein geveegd.
Het goud maakte desondanks wel wat los, de spelers reden in een speciaal met rood en wit versierde treinwagon terug naar Ontario en versloegen en passant nog een all-star team uit Chicago met 4-2 alvorens door meer dan 3000 supporters als helden onthaald te worden.

 

Het zou echter niet eerlijk zijn om te stellen dat Galt F.C. per toeval de olympische titel veroverde. Toegegeven; de tegenstand was niet groots maar Galt had in Canada al bewezen een meer dan degelijk team te zijn.
Opgericht in 1881 of 1882 had de club al een behoorlijke erelijst opgebouwd alvorens naar St. Louis te reizen: ze wonnen de Ontario cup, het officiële kampioenschap van Ontario, in 1901, 1902 en 1903 en wonnen ook het kampioenschap van de Western Football Association in 1886, 1887, 1888, 1893, 1901, 1902, 1903 en 1904.

Wat er precies daarna met Galt gebeurde is onzeker. Een overstroming van de Grand River vernietigde het grootste deel van de plaatselijke archieven en de kranten van die tijd napluizen is een werk dat veel tijd zal vragen.
We weten in ieder geval dat in 1905 een Engels amateurteam, The Pilgrims, in Galt speelde. De ontmoeting, aangekondigd als The Championship of The World, eindigde in 3-3 en 3500 toeschouwers volgden de match in de thuisbasis van Galt: Dickson Park.
Over de jaren na deze match is dus helaas bijna niets meer te vinden: in 1910 werd de Western Football Association nog eens gewonnen en ook in de seizoenen van 1935 en 1950 speelde een Galt FC mee al is het onwaarschijnlijk dat dit dezelfde ploeg was.

Dickson Park, de thuisbasis van Galt FC aan de rand van bestaat nog steeds al is het voetbalveld nu vervangen door een honkbalterrein.
Het is de laatste herinnering aan het grote Galt FC nu andere sporten zoals honkbal en vooral ijshockey de plaats van de vroegere Olympische kampioenen hebben ingenomen.