Rob de Wit – Een Veel Te Korte Carriere

geplaatst in: Verhalen | 0

Hij speelde al een tijdje voor het tweede van FC Utrecht toen het Robby de Wit begon te dagen dat zijn toekomst wel eens in het voetbal kon liggen. De geboren Utrechtenaar (08/09/1963) had een broertje dood aan studeren maar kon meer dan aardig uit de voeten met een bal. Na z’n debuut op bijna 19-jarige leeftijd in het eerste elftal groeide de linksbuiten steeds meer uit tot publiekslieveling in de Galgenwaard. Hoewel hij een uitstekend ploegspeler was, waagde de linkspoot zich graag aan het betere solowerk om vervolgens af te ronden met een fraai doelpunt. Robby de Wit behoorde tot een sterke lichting jong Nederlands talent. Zo speelde hij op het WK -20 jarigen in 1983 in Mexico samen in een elftal met onder anderen Marco van Basten, John van ’t Schip en Gerald Vanenburg.

Zijn groot voetbaltalent bleef uiteraard niet onopgemerkt en in de zomer van 1984 verruilde Rob de Wit na twee seizoenen FC Utrecht de domstad voor de Amsterdamse Meer. Robby had er als linksbuiten 42 competitiewedstrijden opzitten bij de Utrechtenaars waarin hij 7 keer tot scoren kwam. Bij Ajax Amsterdam moest hij de naar Manchester United vertrokken Deen Jesper Olsen doen vergeten. Hij slaagde hierin met verve. Robby de Wit speelde bijna alle wedstrijden, veroverde de harten van het kritische Amsterdamse publiek en scoorde uit 61 matchen maar liefst 16 doelpunten.

Op 1 mei 1985 debuteerde hij voor Oranje. Een kleine twee weken later, op 14 mei, scoorde hij wellicht één van de mooiste doelpunten ooit uit de Nederlandse voetbalgeschiedenis. Bij een 0-0 stand in de cruciale uitwedstrijd bij Hongarije mocht de Wit invallen voor Ton Lokhoff. In de 68e minuut achtte Robby de tijd rijp voor één van z’n legendarische solo’s op links. Het orgelpunt van z’n actie was een enig mooi stiftertje waardoor Nederland zich plaatste voor de testwedstrijden later op het jaar tegen België. Inzet van die dubbele ontmoeting was het laatste ticket voor het WK in Mexico één jaar later.

Op 20 november 1985 moest Oranje in de Rotterdamse Kuip de 1-0 achterstand uit de heenwedstrijd ophalen tegen de Rode Duivels. Nadat het aan de rust nog steeds 0-0 stond, sloeg het Utrechtse wonderkind in de tweede helft onverbiddelijk toe. Eerst trapte hij de voorzet waaruit Peter Houtman de 1-0 binnenkopte en vervolgens zorgde hij zelf voor de 2-0 en de virtuele kwalificatie voor Oranje. Had Georges Grün er enkele minuten voor affluiten niet anders over beslist dan was de Wit die avond wellicht eeuwige roem te beurt gevallen.

De niet-kwalificatie voor het WK was een klein drama maar verdween in het niets bij het persoonlijk leed dat Robby de Wit tijdens die WK-zomer van 1986 overkwam. Op vakantie in Spanje werd de amper 22-jarige speler getroffen door een hersenbloeding. Na 2 seizoenen Utrecht, 2 seizoenen Ajax en 8 wedstrijden voor Oranje zat de voetballoopbaan van het beloftevolle Utrecht-product erop. De Wit revalideerde aanvankelijk verbazend snel en trainde zelfs opnieuw mee met de Ajax-kern. Maar volledig herstellen zou hij nooit. Een door de artsen als “risicoloos” aangekondigde revolutionaire laserbehandeling in Zweden draaide faliekant uit waardoor een terugkeer definitief tot het verleden behoorde. Aan de vooravond van het EK in Duitsland, op 28 mei 1988, speelde Ajax tegen Oranje in Amsterdam een benefietwedstrijd ten voordele van de noodlottige speler. Niemand in het stadion bleef onberoerd toen na affluiten een emotionele Robby de Wit op de schouders van zijn medespelers een ereronde werd gegund.

Helaas bleef de twintiger ook na de zomer van 1986 niet door het noodlot gespaard. De plannen om een broodjeszaak te openen in Amsterdam botsten op een bureaucratische muur. Tot overmaat van ramp werd Rob de Wit in 1993 opnieuw getroffen door een hersenbloeding. De ex-international ging nog een tijdje aan de slag als scout voor FC Utrecht en als beoordelaar voor de krant “De Telegraaf”. Twaalf jaar na de tweede werd de onfortuinlijke de Wit in 2005 voor de derde keer slachtoffer van een hersenbloeding. Gelukkig kwam hij ook die te boven.

Bronnen:

www.ajax.nl

www.bunnikside.nl

www.dichterbijvoetbal.nl

www.voetspoor.nl

www.vpro.nl/programma/hollandsport

Foto: Ajaxied Rob de Wit , kop, i.v.m. hervatting training na hersenbloeding door Bart Molendijk gebruikt onder CCO 1.0