Sporting Fingal – Mooie Liedjes …

geplaatst in: Verhalen | 0

De voetbalgoden leken Sporting Fingal gunstig gezind toen de club op 11 februari 2008 officieel aan de wereld werd voorgesteld in het Corduff Sports Centre in Dublin. Door het wegvallen van Kilkenny City enkele weken eerder kwam er een plaatsje vrij in de Ierse First Divison. In plaats van te beginnen op het hoogste amateurniveau kon de nieuwbakken club uit de noordelijke periferie van de Ierse hoofdstad nu van start gaan in de op één na hoogste divisie.

De oprichting van de club, één jaar eerder in 2007, kaderde in het ambitieuze “Fingal Football Development Plan” van de lokale overheid. Met sport als bindmiddel hoopte de “Fingal County Council” het gemeenschapsgevoel onder de snel toenemende bevolking in de banlieue aan te wakkeren. Het project dat zich onder andere richtte op lokale verenigingen en scholen omvatte niet enkel de oprichting van een professionele voetbalclub maar bood met verschillende jeugdelftallen, een futsal-tak, een Special Olympics team en een rolstoelvoetbalteam ook niet professionele sportbeoefenaars de mogelijkheid actief van de voetbalsport te genieten. De plannen voor een voetbalacademie en een nieuw te bouwen stadion onderstreepten de ambities van de initiatiefnemers.

De sportieve leiding van het eerste elftal kwam in handen van ex-international Liam Buckley (ex-SV Waregem), bijgestaan door hoofdcoach John Devine (ex-Arsenal). Omdat “the Ravens” niet over een eigen stadion beschikten, begonnen ze hun debuutseizoen in het voorjaar van 2008 in Morton Stadium, een stadion met atletiekpiste in de voorstad Santry. Morton Stadium bleek in sportief opzicht geen slechte keuze. Vooral in de eerste seizoenshelft bleek “the Fingal” in thuiswedstrijden ongenaakbaar. “The Ravens” zouden het eerste seizoen in het clubbestaan uiteindelijk afsluiten op een verdienstelijke 4e plaats achter ervaren clubs als Dundalk, Shelbourne en Waterford united.

Het tweede seizoen werd voor de club uit Noord-Dublin een sportieve voltreffer. Met een 3e plaats finishte Sporting Fingal in het najaar van 2009 één plaatsje hoger dan het jaar voordien. Doch na het beëindigen van de reguliere competitie was het seizoen voor “de Raven” lang nog niet voorbij. De Dubliners trokken in een dubbele barragewedstrijd met Bray Wanderers aan het langste eind en promoveerden in het tweede jaar van hun bestaan naar de Premier Division, de hoogste voetbalafdeling in de Republiek Ierland. Een onverhoopt succes voor de spelers van “the Fingal” maar de echte apotheose van de voetbaljaargang 2009 zou enkele weken later volgen. Omdat de mannen van Liam Buckley ook in de halve finale van de FAI Cup Bray Wanderers in het zand hadden doen bijten, mochten ze op zondag 22 november 2009 in het Tallaght Stadium in Dublin de finale van de Ierse beker betwisten tegen subtopper Sligo Rovers. Nadat meer dan 8.000 toeschouwers getuige waren geweest van hoe Colm James in de 85e minuut van op de strafschopstip een 0-1 achterstand had goedgemaakt, zorgde Gary O’Neill in de laatste minuut van de wedstrijd met een late treffer voor de kers op de taart. Sporting Fingal promoveerde na twee jaar niet enkel naar het hoogste niveau, het mocht ook de Ierse beker in de lucht steken en bijgevolg een retourtje Europa boeken!

Dat het eerste seizoen op het hoogste niveau tevens het laatste in het clubbestaan zou worden had niemand bij de start ervan in maart 2010 durven vrezen. Sporting Fingal had onder anderen ervaren prijsschutter Glen Crowe van landskampioen Bohemians overgenomen en was versterkt uit de transferperiode gekomen. Zonder een echte bedreiging te vormen voor de tenoren Bohemian FC en Shamrock Rovers speelde de neofiet een gans seizoen mee in de top van het klassement. Ondanks een dubbele 3-2 nederlaag tegen het Portugese CS Maritimo hadden de “raven” op Europees vlak meer dan hun mannetje gestaan. Net als hun eerste seizoen in de First Division eindigden de Noord-Dubliners ook hun eerste seizoen in de Premier Division op de 4e stek met opnieuw Europees voetbal tot gevolg.

Maar die nieuwe Europese campagne zou er nooit komen. Nadat vastgoedmakelaar Gerry Gannon het voorzitterschap vacant had gesteld, staken de geruchten van een financiële crisis steeds hardnekkiger de kop op. Omdat het consortium van eigenaars en investeerders dat de club leidde er maar niet in slaagde een hoofdsponsor te vinden voor de ploeg, konden spelerslonen niet meer worden betaald. Het forfait van Sporting Fingal begin februari 2011 voor de Setanta Cup, een minicompetitie tussen de top van het Ierse en het Noord-Ierse voetbal, deed weinig goeds verhopen. Met de contractontbinding van de volledige spelerskern enkele dagen later was het doodsvonnis van de Dubliners getekend. Enkele weken voor de start van jaargang 2011 van de Airtricity League hield Sporting Fingal het voor bekeken, na een kort maar intens bestaan.

Bronnen:

“Sporting Fingal officially launched” op www.rte.ie
“Sporting Fingal reveal financial crisis” op www.rte.ie
“Sporting Fingal cease operations” op www.rte.ie
“Sporting Fingal to be offered First Division place” op www.fai.ie
“Sporting move to Dalymount Park” op www.extratime.ie
“Sporting Fingal cancel all player contracts” op www.irishtimes.com
www.sportingfingal.ie
www.wikipedia.org